torstai 11. helmikuuta 2016
Sähkökirjan arvonlisävero
Aamulla Kalevassa oli oikaisu, jonka mukaan Esari ei myy mittauslaitteita vaan tarjoaa markkinoille mittauspalveluita. Ero on olennainen ja oikaisunsa ansainnut.
Kirja-ala valittaa laajasti sähkökirjan tavallista kirjaa korkeammasta arvonlisäverosta. Sähkökirjalle on määrätty yleinen 24 % arvonlisäverokanta ja painetuille kirjoille alennettu 10 % verokanta.
Verohallinto on sähkökirjan verokantaa määritellessään ollut tarkka. Sähkökirjat eivät ole samassa merkityksessä myynnissä kuin painetut kirjat, sähkökirjaa ei voi "ostaa" vaan myyjät tarjoavat ainoastaan lukupalvelua ja pidättävät itsellään kaikki omistusoikeudet. Myyminen ja palvelun tarjoaminen ovat luonteeltaan eri asioita, vaikka kyseessä olisikin itsepalvelu.
Arvonlisäverotuksen kannalta erolla ei suurimmalla osalla toimialoja merkitystä. Tietyille aloille (kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsy, henkilökuljetus, majoituspalvelut ja televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset) annetulla alennetulla verokannalla on haluttu tukea kulttuuria ja pienituloisia.
Sähkökirja voisi päästä alennettuun verokantaan jos sen myyntiehtoja muutettaisiin. Tämä on kirja-alasta itsestään kiinni. Laki ei edellytä kirjalle tiettyä muotoa vaan omistusoikeuden siirtymistä. Jos sähkökirjatiedosto myytäisi samoin ehdoin kuin painettu kirja, niin verokantakin olisi sama.
Tabloidikokoinen Kaleva täyttää vuoden, sitä juhlitaan Rotuaarilla lauantaina. Uudistuksen myötä pikku-uutisten joukkoon tuli uusi otsikko, Kaleva oikaisee. Tällä otsikolla on vuoden ajan julkaistu juttuja lähes joka päivä.
Mielenkiintoinen pointti. Itsekin tuota jonkun ohimenevän hetken miettinyt, mutten tietenkään ikinä muistanut tarkistaa syitä.
VastaaPoistaPropaganda on ollut runsasta. Verohallinnon sivuilla asia on kuitenkin tarkasti perusteltu.
VastaaPoista