tiistai 5. huhtikuuta 2016
Panaman paperit
Panamalaisesta lakiasiaintoimistosta vuodetut paperit ovat odotetusti saaneet länsimaissa aikaan turbulenssia. Veroparatiiseihin perustettujen yritysten on aiheellisesti ajateltu olevan huono juttu etenkin poliittisille päättäjille. Saudi-Arabiassa, Kiinassa, Ukrainassa ja Venäjällä reaktiot ovat olleet lievempiä. Johtajillahan on johtajien palvelut.
Uutisoinnin alkuvaiheessa ajattelin, että Argentiinan presidentti Mauricio Macrin virka olisi ensimmäisenä katkolla. Macri aivan hiljan suostui maksamaan korppikotka-rahastoille huomattavan summan vanhoja, mitätöidyiksi ajateltuja velkakirjoja vastaan. Korppikotkat kuittaavat 1600 prosentin voiton ja tavallisen argentiinalaisen ostovoimasta lähti kerralla 15 prosenttia.
Macri on ollut mukana panamalaisessa firmassa toimiessaan Buones Airesin pormestarina. Macri kuitenkin oli tiedotusvälineiden tavoitettavissa vasta eilen illalla ja paine häntä kohtaan alkoi kasvaa vasta tiedotustilaisuuden kiistämisten jälkeen. Kyse oli kuulema kiinteistökaupoista Brasiliassa ja Macri oli yhtiössä vain sivuroolissa.
Ensimmäisenä virkansa menettänee Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Hänen koalitiohallituksensa toinen osapuoli ei ole luvannut tukea kannatusäänestyksessä alltingissa ja jo joka kymmenes islantilainen on vaatinut hänen eroaan. Sigmundur Davíð joutui median piinapenkkiin yllättäen ja hän käveli pois haastattelusta, jossa kytköksistä panamalaisfirmaan kyseltiin.
Islannin pääministerin puolison Anna Sigurlaug Pálsdóttirin nimissä on firma, joka vaatii valtiota maksamaan taannoisen pankkiromahduksen tuottamat tappiot. Aiheellisesti islantilaiset pohtivat, onko sellainen pääministeri uskottava, jolla on ainakin vaimona korppikotka. Allting on päättänyt, ettei ulkomaisille sijoittajille korvata tappioita, ja tuo päätös oli pankkikriisin jälkeisen uuden perustuslain ja hallinnon peruskiviä.
Kotimaisista asioista eniten esillä on ollut Nordea. Jos finanssikonserni on saanut Ruotsin finanssivalvonnalta jo kahdet suuret sakot, niin ihmetellä sopii miksi sakkojen syitä ei ole tällä puolella lahtea ruodittu tarkemmin. Toisista sakoista en muista aikaisemmin edes kuulleeni. Kai Suomenkin finanssivalvonnalla olisi ollut samat syyt sakkojen antamiseen kuin Ruotsin?
Tässä vaiheessa Panaman papereista on paljastettu vain valtionpäämiehiä ja laajasti tunnettuja kansainvälisiä nimiä. Ensi viikolla on luvassa lisää. Paljastetuissa nimissä on paljon urheilumaailman nimimiehiä, muun muassa Lionel Messi ja Nico Rosberg. Kulttuurimaailman suuria nimiä ei juurikaan ole tullut esille. Yksi kuitenkin on mainittu: elokuvaohjaaja Pedro Almodovarilla on kerrottu olleen 1990-luvulla panamalainen firma veljensä kanssa. Almodovar kuittasi tiedon sillä, että firmaa ei enää ole ja järjestely ei ollut hänen kannaltaan sopiva.
Kulttuurissa ei taida yhtä isoja rahoja liikkua kuin urheilussa.
* Yle: Panaman paperit
Onhan siellä muitakin, Yle luettelee neljä, viisi.
VastaaPoista"Köyhän ainut huvitus on vilkas mielikuvitus..."
VastaaPoistaJunnu sen jo sävelsi: https://www.youtube.com/watch?v=KQRDiFeTjKo