keskiviikko 11. toukokuuta 2016
L’homme au masque de fer
Iltapäivälehdetkin kirjoittivat, että Rautanaamion henkilöllisyys olisi selvitetty. Vuonna 1703 kuollut ranskalainen, nimettömänä yli kolmekymmentä vuotta eri vankiloissa pidetty mies olisi professori Paul Sonninon mukaan ollut Eustache Dauger, kirjanpitäjän palvelija.
Sonnino tuoressa kirjassa The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story (Rowman & Littlefield, 2016) jäljittää kirjailijoita ja elokuvatekijöitä vuosisatoja kiehtoneen hahmon taustoja. Motiivina Daugerin nimettömään vangitsemiseen 1669 olisi ollut Ranskan ja Englannin liittolaisneuvottelut, joita olisi saattanut häiritä tieto suuren eminenssin, kardinaali Mazarinin (k. 1661) Englannin kuningashuoneelta tekemästä huomattavasta kavalluksesta. Dauger oli tietoinen rahan liikkeistä, koska oli toiminut Mazarinin kirjanpitäjän palvelijana.
Selitys tuntuu uskottavalta. Potentiaalinen tietovuotaja otettiin valtion huomaan, eikä häntä enää voitu vapauttaa myöntämättä syytä.
Sonnino kertoi Futurityn haastattelussa, että olennaista uudessa teoksessa on uusi tutkimusmetodi. Sitä hän kutsui radikaaliksi empirismiksi. Daugerin nimi ja ammatti on tiedetty jo pitkään, mutta kenen kirjanpitäjän palvelija hän oli on uutta tietoa.
Kirjoittajan mielestä historiaa kirjoitetaan liian usein oppiarvojen ja -asemien tuoman arvovallan turvin. Radikaalia empirismiä hän pitää ratkaisuna auktoriteetilla kirjoittamisen ongelmiin.
En tiedä tarkkaan mitä Sonnino radikaalilla empirismillä tarkoittaa. Termi on tuttu pragmatismin isän William Jamesin (1842-1910) ajattelusta. Käytännössä Jamesin radikaali empirismi on sama kuin mitä empirismillä nykyisin tarkoitetaan: järjen käyttöä ja hyvää lähdetyöskentelyä.
En tunne yhdysvaltalaista historiankirjoitusta niin hyvin, että voisin sanoa Sonninon kuvaamasta ongelmasta mitään. Mutta perusasioita ei koskaan voi korostaa liikaa.
* Historian Says 'Man in the Iron Mask' Was This Valet. Futurity.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti