lauantai 18. kesäkuuta 2016
Siivekästä päähinettä pitävän naisen muotokuva
Tänään 1464 kuolleelta Rogier van der Weydeniltä on säilynyt nykyaikaan saakka pääasiassa kirkollisia triptyykkejä ja alttaritauluja. Muitakin teoksia on säilynyt, muun muassa tilauksesta tehtyjä muotokuvia.
Noin vuonna 1440 valmistunut Naisen muotokuva on yksi van der Weydenin tunnetuimpia teoksia ja se on yksi Google Art Projectin digitoimista töistä.
Nykykatsoja kiinnittää ensimmäisenä huomiota naisen erikoiseen siivekkääseen päähineeseen. Kaipa naisten muotiin tuolloin kuuluivat tällaiset asusteet.
Taidehistorioitsijat ovat kiinnittäneet huomionsa siihen, että nainen katsoo suoraan taideteoksen ihailijaa. Suuret siniset silmät on suunnattu ajan maalaustavoista poikkeavalla tavalla.
Naisen henkilöllisyyttä ei tunneta. Päähineen perusteella hän on ollut naimisissa, ja hänen on arveltu kuuluneen keskiluokkaan. Tuolloisen Hollannin yläluokan edustajalla olisi ollut paremmasta materiaalista tehdyt vaatteet.
Omana aikanaan ja pari vuosisataa sen jälkeen van der Weyden oli aikalaisensa Jan van Eyckin tapaan suosittu ja arvostettu. 1700-luvulla van der Weyden lähes unohdettiin. Viimeisten vuosisatojen aikana hänen arvostuksensa on jälleen noussut.
Viimeisen reilut sata vuotta Naisen muotokuva on ollut Berliinissä Gemäldegaleriessa.
* Portrait of a Woman with a Winged Bonnet. Google Art Project
Aika jännä kuva. Jotenkin tuli välähdyksenomaisesti mieleen Vermeerin Turbaanipäinen tyttö, vaiikka se onkin parisataa vuotta uudempaa tuotantoa. Ehkä nuo vahvat katseet ja erityiset päähineet saivat sen aikaan.
VastaaPoistaKatseessa on kieltämättä jotakin samaa.
VastaaPoistaVermeerin taulua kun kuvahausta katselin, niin löysin tämän.