maanantai 3. lokakuuta 2016

MC Vittumeitsi ja muut merkityksettömät



Veikko Lavin laulun mukaan jokainen ihminen on laulun arvoinen. Wikipediassa sen sijaan ollaan sitä mieltä, että jokainen ihminen, asia, ilmiö tai olio ei ole artikkelin arvoinen. Wikipediassa on muutamia suuntaviivoja, joiden perusteella yhteisö itse määrittelee mikä on verkkotietosanakirjaan sopivaa ja mikä ei.

Aikaisempina vuosina Suomen Wikipediassa rajanvetoja haettiin äänestämällä. Tähän kirjaan on koottu kaikki Wikipedian ylläpidon luokkaan hävinneet poistoäänestykset listatut aiheet aakkosjärjestyksessä. Aivan kaikki poistoäänetykset, joiden perusteella sivuja on deletoitu, eivät sisälly tähän alakategoriaan. Esimerkiksi wikipedistejä paljon puhuttaneesta MC Vittumeitsi -artikkelista järjestetty kolmas, lopulta aiheen hävittänyt äänestys puuttuu sille kuuluvasta luokasta. En korjannut virhettä, vaan poimin äänestyksen toisaalta. Mc Vittumeitsiin vedottiin taannoin poistoäänestyksissä usein. Hyppäämällä tuon hakusanan kohdalle asia selviää.

Tämä tietosanakirja siis listaa äänestyksellä Suomen Wikipediaan sopimattomattomiksi todetut artikkelien aiheet. Kunkin asian kohdalla on poistoäänestyksen aloittaneen perustelut ja äänestyksen lopullinen tulos. Artikkelin poistamiseksi äänestyksessä pitää saada vähintään 70 prosentin kannatus. Lisäksi on mainittu, jos artikkeli on yhdistetty johonkin toiseen tai se on myöhemmin palautusäänestyksessä sittenkin todettu Wikipediaan kelpaavaksi. Palautusäänestyksessä on myös pitänyt saada 70 prosentin kannatus. Palautettuja aiheita ovat olleet muun muassa Emma Kari, Tom Packalen ja Johanna Tukiainen.

Tämä teos dokumentoi jo mennyttä käytäntöä. Nyttemmin verkkotietosanakirjassa pyritään ratkomaan ongelmat pääosin keskustelemalla. Äänestyksiä kartetaan ja pyritään kompromisseihin. Osaltaan käytäntöön johti se, ettei yksikään Disneyn eläinmaailmaan liittyvä äänestys päätynyt artikkelin poistamiseen.

Wikipedia on ollut erityisen ansiokas populaarikulttuuriin liittyvän tiedon tuottamisessa. Se on ollut myös nopea. Minkäänlainen muu tietosanakirjan toimitus ei voisi tuottaa uutta tietoa samalla aikataululla. Kaikki eivät ole pitäneet tästä tavasta tehdä hakuteosta ja se näkyy poistoäänestyksissä.

Eri kielisten Wikipedioiden artikkelimäärä kasvaa huimaa vauhtia. Koosta kertoo esimerkiksi yhdysvaltalaisen taiteilija Michael Mandibergin Print Wikipedia -hanke. Mandiberg toimitti huhtikuussa 2015 7473-osaisen kirjasarjan englanninkielisestä wikipediasta. Työ oli (osittain) esillä newyorkilaisessa The Denny art-taidegalleriassa. Kirjasarja oli myynnissä puolen miljoonan hintaan, mutta ilmeisesti kukaan ei sitä ostanut. Onhan käyttäminen helpompaa Internetitse.

Huomion arvoista on se, että hävinneiden äänestyksien aloituksissa käytetään hyvin harvoin sanaa merkityksetön. Aina puhutaan negaation kautta, aihe ei ole merkittävä tai se on epämerkittävä. Kyse saattaa olla anglismista (non-notable), mutta haluaisin ajatella taustalla olevan myös haluttomuuden sanoa mitään merkityksettömäksi. Onhan se aika rajusti sanottu.

Kehotan lukijoita tutustumaan myös Gregor Weichbrodtin julkaisemaan sanakirjaan Dictionary of non-notable Artists (Frohmann Verlag & 0x0a, 2016). Se sai alkunsa kun Weichbrodt todettiin non-notableksi. Onneksi Suomessa ollaan leppeämpiä. Reijo Valta -artikkeli on Wikipediassa. Toivottavasti Weichbrodt palautetaan piakkoin.



* MC Vittumeitsi ja muut merkityksettömät on saatavana myös painettuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti