lauantai 31. joulukuuta 2016
Sananvapaus 250 vuotta
Päättyvä vuosi on ollut sanan- ja lehdistönvapauden eli painovapauden juhlavuosi. Ruotsissa valtiopäivät säätivät 1766 edistyksellisen lain, jonka myötä valtakunnasta poistui ennakkosensuuri. Kuka tahansa sai julkaista mitä tahansa, valtion ennalta määrittelemättä. Jotta kukaan ei tahattomasti levittäisi vääriä tietoja, samalla määrättiin kaikki viralliset asiakirjat julkisiksi.
Painovapauden 250 vuoden juhlinnasta olisi voinut tulla Suomelle erinomaista mainetta ja kunniaa. Olihan yksi lain pääarkkitehdeistä kokkolalainen kirkkoherra Anders Chydenius. Merkitystä korostaa se, että vastaavat lait säädettiin Yhdysvaltoihin vasta 1970-luvulla.
Päättyvä vuosi ei kuitenkaan ole tuonut Suomelle erinomaista mainetta ja kunniaa. Syynä on pääministeri Juha Sipilä. Jo keväästä lähtien hän on nakertanut lehdistönvapautta ensin kiukuttelemalla toimittajien mielenkiinnosta hänen omaisuuttaa kohtaan ja sitten polttamalla päreensä jääviysepäilyjen vuoksi. Sivistyneessä länsimaassa ei tällaista, ainakaan ennen Trumpia, ole pidetty hyväksyttävänä.
Yleisradio jätti juttuja julkaisematta pääministerin suorien yhteydenottojen vuoksi. Jo näin korkeassa asemassa olevan ihmisen suorat yhteydenotot ovat arveluttavia. Pääministerin tulisi aina kommentoida asioita julkisen välineen kautta.
Sipilän kiukuttelu on sallittu, koska pääministeri Matti Vanhasen asiat jäivät taannoin selvittelemättä. Vanhaselle sallittiin valehtelu eduskunnassa ja jäi selvittämättä mihin "Matin taloon" lautakasat päätyivät. Jos nuo olisi perattu kunnolla, niin Sipilän nykyistä käytöstä ei olisi siedetty.
On painovapauden juhlavuodessa positiivinen puolensa. Keväällä ilmestyi Siiri Viljakan ja Lauri Tuomi-Nikulan sarjakuva-albumi Viimeinen puhe. Kolmella kielellä ilmestyneessä albumissa päädytään positiiviseen visioon viestinnän tulevaisuudesta.
* Viimeinen puhe - Anders Chydeniuksen paluu. Facebook
Sananvapaus uhattuna Suomessakin VKL 2.12.2016
VastaaPoistaNiin & näin aiheesta.
VastaaPoista