maanantai 6. maaliskuuta 2017

Kamileen korvat


Kati Kovács
Kamileen labyrintti
WSOY 2016

Italiassa asuva Kati Kovács on 1990-luvun puolivälistä lähtien tehnyt toista kymmentä sarjakuva-albumia pääosin yksin ja muutaman Pauli Kallion käsikirjoituksiin. Kovács on saanut töistään tunnustusta ja teoksia on käännetty ruotsiksi, ranskaksi, saksaksi ja unkariksi. Kovács sai vuonna 2014 ensimmäisen jaetun sarjakuvataiteen valtionpalkinnon. Tuorein albumi, Kamileen labyrintti, on ehdolla Sarjakuva-Finlandian saajaksi. Voittajan ratkaisee A. W. Yrjänä tämän kuun puolivälissä.

Uutuuden pääosassa oleva Kamilee on kuuroutunut lapsena. Nuorena aikuisena hän on löytänyt paikan isoisänsä eläinkaupasta, jossa myynnissä on lintuja. Ukki ja Kamilee kommunikoivat itse luomillaan viittomilla ja merkeillä. Myös kumipallolla on tärkeä osa tiedonvälityksessä.

Kamilee toimittaa suolintuja vakioasiakkaalle ja auttaa vanhaa rouvaa. Hänen omat vanhempansa kärsivät ongelmista, äiti alkoholismista ja isä suomutaudista, ja ovat jääneet melko ulkopuolisiksi tyttärensä elämästä.


Silmilläkin voi kuulla. Kamilee yhdistelee näkemäänsä ja erikoinen ihmissuhdekuvio alkaa hahmottua. Siihen kytkeytyvät myös Kamilee ja hänen korvansa.

Tarina etenee tapahtumia havainnoiden ja ei nosta henkilökohtaisia ongelmia erityisesti esille. Ne ovat Kamileelle tuttuja juttuja eikä niissä tapahtu noteerattavaa muutosta. Tarinassa tapahtuu käänne, kun Kamileen silmät ahmivat uusia asioita eivätkä huomaa liikennettä. Pian sen jälkeen kaikkea yhdistävä asia paljastuu ja loppuviserryksessä voidaan tehdä yhteenveto.

Kovácsin mustavalkoinen jälki on ilmeikästä ja elävää. Tarina käänteissään on yllättävä ja pitää otteessaan. Kerrassaan mainio sarjakuva siis.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti