maanantai 14. elokuuta 2017
Amerikan ääripäät
Yhdysvalloissa poliitikot ovat laajasti tuominneet äärioikeiston väkivaltaisiksi äityneet mielenosoitukset Virginian Charlottesvillessä. Presidentti Trump ei ole liittynyt tuomitsijoiden joukkoon vaan on puhunut "kiistan eri puolista", suomalaisittain remuavista ääripäistä.
Orjuutta kannattaneiden Etelävaltioiden kenraaleiden ratsastajapatsaita on pitkin Yhdysvaltoja reippaat tuhat kappaletta. Ne ovat muistomerkkejä 1860-luvulta ja myöhemmiltä sisällissodan muistamisen vuosilta. Charlottesvillessä on kahden etelän kenraalin ratsastajapatsaat, Robert E. Leen ja Thomas Jonathan "Stonewall" Jacksonin.
Yhdysvalloissa on keskusteltu onko orjuuden puolustajia edelleen muistettava näin näyttävästi. Charlottesvillen kaupunginhallinnossa asiaa on käsitelty virallisesti ja sikäläinen kunnanhallitus päätti helmikuussa muuttaa Leen ja Jacksonin puistojen nimet ja poistaa patsaat.
Asian käsittely paikallisdemokratiassa oli tiukka. Muutokseen päädyttiin äänin 3-2. Päätöksestä on valitettu oikeuteen, ja se määräsi asiassa kuuden kuukauden toimeenpanokiellon.
Demokraattisen yhteiskunnan päätösprosesseihin vaikuttaakseen valkoista ylivaltaa kannattavat äärioikeistolaiset ovat huhtikuusta alkaen järjestäneet mielenosoituksia. Viime päivinä ne ovat kärjistyneet väkivaltaisiksi.
Ääripäistä puhuminen tässä yhteydessä on hämmentävää. Esimerkiksi Boston Globe kysyy, että onko Trump jääräpää, tyhmä vai yksinkertaisesti rasisti?
Charlottesvillessä on vastustettu äärioikeiston mielenosoituksia. Ovatko demokraattisen päätöksenteon puolustajat tosiaan ääripää? Miten tämänkaltaisista asioista pitäisi päättää?
Enää Charlottesvillessä ei taida olla kyse patsaista ja puistojen nimistä.
Tietysti juuri etelävaltioiden kenraali Leeltä jäi jälkeen yksityiskirje vuodelta 1856, jossa hän totesi, että meidän valistuneena aikanamme enää harvat ajattelevat, etteikö orjuus olisi poliittisesti ja moraalisesti paha.
VastaaPoistaSeuraavassa lauseessa Lee sitten pohdiskeli, että orjuus on vahingollisempaa valkoisille kuin mustille, koska Yhdysvalloissa mustat elävät kaikin tavoin paremmin.
Silti Leen kysymys on yhä pätevä: "Eikö ole omituista, että vapautta janonneiden pyhiinvaeltajaisiemme jälkeläiset ovat aina osoittautuneet kaikkien suvaitsemattomimmiksi muiden ihmisten henkisen vapauden suhteen?"
Ärh. Virhe. "Yhdysvalloissa mustat elävät kaikin tavoin paremmin kuin Afrikassa", Lee sanoi.
VastaaPoistaSoihtukulkueista ja muusta hulinasta Lee olisi saattanut hyvin lausua muutaman Trumpfia kärkevämmän kommentin.
Sattuvasti Lee lohkaisi ja useasti kysymystä on nähnyt siteerattavan.
VastaaPoistaKai yhdysvaltalainen perinne on se, että viranomaiset eivät laadi yksityiskohtaisia sääntöjä elämälle. Sen sijaan ne yhteisöt, joihin ihminen kuuluu, laativat äärimmäisen tarkkoja normeja ja sääntöviidakoita noudatettaviksi. Niiden muuttuminen ajan mittaan ei ole niinkään nopeata kuin valtiotasoisen sääntelyn muuttuminen.
* * *
Mitä tulee Charlottesville patsaisiin, historioitsijana soisin niiden pysyvän paikallaan. Monumenttien kadotessa katoaa myös näkyvät muistot aikaisemmista oloista.
Ja nyt Trumpf meni ja kiisti sen kohtuullisen lausunnon, jonka hän jo pitkin hampain sai painostuksen alaisena lausuttua. Voi jessus.
VastaaPoistaKonservatiiviset anti-Trump-kommentaattorit, joita luen ahkerasti, sanovat kuin yhdestä suusta että tämä oli käännekohta. Ei viraltapanon aihe (tautinen typeryys ja moraalittomuus ei ole rikos), mutta viimeinkin lopun alku.
Tosin Trumpin loppua on ennustettu keskeytyksettä jo parin vuoden ajan...
Twitter-suosituksia asiaa seuraavalle: https://twitter.com/SykesCharlie https://twitter.com/TheRickWilson https://twitter.com/BillKristol https://twitter.com/RadioFreeTom .
Sykes toteaa mainiosti. "Jos joku on yllättynyt Trumpin puheista, niin hän ei ole seurannut Trumpia 2015-2016."
VastaaPoistaTrump taitaa pysyä virassa samoista syistä kuin Obamacare voimassa. Ei ole yksimielisyyttä siitä, millä se korvattaisi.