maanantai 23. lokakuuta 2017
Hakeeko vai eikö hae?
Säädösten mukaan ihmisellä on oikeus työttömyysetuuteen, jos hän on työkykyinen, työmarkkinoiden käytettävissä, hakee kokoaikatyötä ja on taloudellisen tuen tarpeessa. Poliitikkojen määrittelemiä kohtia on siis neljä, vaikka viime aikaisesta keskustelusta voisi päätellä aivan jotakin muuta.
Työttömyyskorvausta saadakseen pitäisi olla työkykyinen. Tämänkin hallituksen aikana on tehty päätös, että työkyvyttömille pitkäaikaistyöttömille kirjoitetaan eläkepaperit. Näin ei ole syystä tai toisesta käynyt normaalissa valtiokoneiston toiminnassa. Ihmisiä on pidetty kortistossa jotta he saisivat jotakin tukea ja tuloa elämiseensä. Säädösten vastaisesti.
Työttömyyskorvauksen saajien varallisuutta tai muita mahdollisia tulonlähteitä ei tutkita. Huomattavatkaan osinkotulot eivät estä työttömyyskorvauksen saamista.
Tarkkailun kohteena on siis pääasiassa se, että onko työmarkkinoiden käytettävissä. Jatkossa (kokoaika)työn hakemistakin aletaan syynätä tarkemmin.
On kummastuttavaa, että laissa selkeästi samassa yhteydessä luetellun neljän kohdan viranomaistulkinnat ovat niin erilaisia. Yhtä ei näytetä huomioitavan ollenkaan, yhden vastaisesti toimitaan ja kahden toteutumista valvotaan pilkuntarkasti.
Toki viranomaisten pitää noudattaa lakia ja olla inhimillisiä työssään. Mutta tässä työttömyysasiassa saman litanian eri kohtiin tunnutaan suhtautuvan hyvin eri tavoin.
Kiitos! Tämä oli uutta tietoa minulle ja päätökseni olla hakematta työttömyystukea on nyt vielä vahvemmalla pohjalla. Täytän ehdoista vain työkykyisyyden ja sekin on kyseenalaistettavissa.
VastaaPoistaYleisemmin ajateltuna voi kyllä ihmetellä tarveharkinnan puutetta. Eikös siihen ole Kelan puolella jo valmiit työkalut ja prosessit?
Työnhakijana olen ollut paljon, mutta työttömänä työnhakijana vain kaksi kuukautta. Sekin hyväksyttiin vasta valituksen kautta vuotta tapahtumaa myöhemmin. Tuki, joka todella olisi ollut tarpeen, evättiin, koska olin hakenut apurahoja.
VastaaPoistaEn siis käytännön neuvoja asiasta osaa antaa. Mutta toisia ehtoja tunnutaan painottavan enempi kuin toisia.