sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Game of Thronesin lopputulema


Lähes kuusi vuotta sitten kirjoitin Game of Thronesista, että siinä "fantasialle tyypilliseen tapaan jo televisiosarjan ensimmäisessä osassa rakentui tarinan kaari käytännössä loppuratkaisua myöten". Tv-sarjan edetessä kausi kaudelta eteenpäin tämä toteamus on alkanut häiritä enemmän ja enemmän. Sarjassa ei ole edetty niin lineaarisesti kuin perinteisessä fantasiassa ja monta umpikujaan päätynyttä sivujuonta on nostettu kerronnan keskiöön.

Nyt luin kirjasarjan ensimmäisen osan Valtaistuinpeli (Kirjava) testatakseni tunnistaisinko samat enteet kuin tv-sarjan ensimmäisestä jaksosta. Mielestäni ne olivat siellä.

Ajatukseni Tulen ja jään laulun lopputulemasta perustui Englannin historiaan keski- ja uuden ajan taitteessa. George R.R. Martinin luomat ulkoiset puitteet ja mahtisukurakenteet viittaavat vahvasti tuohon aikaan. Niinpä tv-sarjasta aloin etsiä Englannin Elisabethiin ja Skotlannin Jaakkoon perustuvia hahmoja.  Sellaisilta vaikuttivat Daenerys Myrskysyntyinen ja halvaantunut Brandon Stark.

Martinin kirjasarja perustuu vaihtuviin näkökulmiin. Esipuheen jälkeen jokainen luku kerrotaan jonkun keskeisen henkilön näkökulmasta. Ensimmäisen luvun näkökulma on Branin ja kolmannen Daenerysin. Heidän välissään Branin äiti Catelyn käy lyhyesti tapaamassa miestään jumalmetsässä saattaakseen ensimmäisen luvun loppuun.

Ainakin otsikkotasolla Martin nostaa keskeisimmiksi tv-sarjasta noteeraamani henkilöt. Ainakaan toistaiseksi nämä kaksi eivät ole kuolleet, vaikka muutoin sarjassa ihmishenki on ollut hyvin herkässä. Innokkaimmat fanit ovat laskeneet tv-sarjassa näytettyjä kuolemia ja päässeet yli tuhanteen.

Game of Thrones on synnyttänyt mediaan kokonaan uuden juttutyylin, spekuloimisen sarjan tulevilla käänteillä. Blogeissa on pohdittu vuosien mittaan muidenkin kirjasarjojen juonien etenemistä, mutta tämän tv-sarjan myötä tapa on levinnyt valtamediaan. Suomessa sekä Yle että Helsingin Sanomat ovat osallistuneet spekulointiin.

Alun lukeminen lopputuleman näkökulmasta antoi melko selkeän ratkaisun. Alun rakenteiden perusteella koko mahtaviin mittoihin kasvanut tarina voisi olla Branin koomassa kuvittelemaa. Tämä ei tietenkään kerro kuka valtaistuinpelin voittaa, joten se kysymys jää auki.

Ilmeisesti tarinalle on luvassa kaksi erilaista loppua. Tv-sarjaan tulee omansa ja myöhemmin valmistuvaan kirjasarjaan omansa. Spekuloijilla on siis paremmat mahdollisuudet osua oikeaan. Mutta pointti lienee toisaalla, kuten aikaisemmin kirjoitin: "Fantasiaa tuskin luetaan juonten yllättävyyden ja äkillisten käänteiden vuoksi. Tärkeämpää on miten fantasiamaailmaa rakennetaan ja miten sen taianomaista elämänpiiriä kuvataan".



* Game of Thrones. Yle Areena


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti