lauantai 27. tammikuuta 2018
Vainojen uhrien muistopäivä
Tänään vietetään kansainvälistä holokaustin muistopäivää, suomalaisittain vainojen uhrien muistopäivää. Sitä on vietetty 1940-luvulta lähtien, virallisen aseman Euroopan Unionissa se sai 1995 ja Suomessa 2002. Tänään 1945 vapautettiin Puolassa sijainneelle Auschwitzin keskitysleirille kootut ihmiset. Tänään varmaan sopii muistaa myös Suomen sisällissodan jälkeisillä leireillä menehtyneitä.
Puolan parlamentissa on käsittelyssä laki, joka kieltäisi esittämästä Auschwitzia puolalaisena keskitysleirinä. Eilen parlamentin alahuone hyväksyi lain ja se etenee jatkokäsittelyyn. Toki keskitysleiri oli saksalaisten perustama ja ylläpitämä, ja se sijaitsi miehitetyssä maassa. Lain tarvetta on vaikea ymmärtää Suomesta katsoen.
Puolalaiset ovat sota-ajan kuvauksissa esitetty monenlaisessa valossa. Art Spiegelman kuuluissa Mausissa piirsi puolalaiset sioiksi. Juutalaiset olivat hiiriä, saksalaiset kissoja ja esimerkiksi ruotsalaiset poroja.
Juutalaisten näkökulmasta tehdyssä Mausissa sioilla on monenlaisia rooleja. Yksiselitteisesti hiiret eivät niihin voineet luottaa, osa käytti hyväkseen vielä heikommassa asemassa olevia, osa myötäili kissoja ja osa auttoi. Tarvittaessa hiiret saattoivat esiintyä sikanaamareissa ja huijata kissoja.
Neuvostoliiton romahtamisen ja kommunistisen järjestelmän purkamisen myötä omistussuhteet ovat mietityttäneet Puolassakin. Juutalaiset omistivat maata ja kiinteistöjä, jotka siirtyivät puhdistusten aikana puolalaisiin käsiin. Juutalaisten katoaminen toi monelle taloudellista hyötyä. Kun yksityisomaisuutta on luotu uudelleen, niin se on herättänyt kysymyksiä kenelle maat ja mannut kuuluisivat.
Puolan suunniteltu lainsäädäntö saattaa liittyä tähän keskusteluun. Monin kohdin seuraussuhteet asiaa tarkemmin tuntemattomilta saattavat näyttää epäilyttäviltä. Mutta ei puhumisen rajoittaminen hälvennä tällaisia epäilyksiä. Ainoastaan puhuminen ja selvittäminen hälventää.
Puolassa laki meni läpi.
VastaaPoista