perjantai 23. helmikuuta 2018
Irma Kääriäinen kannessa
Pertti Jarla
Fingerpori 11
Arktinen Banaani 2018
Jo vuosia myydyin kotimainen sarjakuva on ollut Pertti Jarlan Fingerpori. Alkujaan Helsingin Sanomissa julkaistut stripit kestävät julkaisun myös muissa sanomalehdissä ja niistä tehdyt erilaiset kokoomateokset valloittavat Top20-listasta useita sijoituksia.
Fingerporin pääalbumisarja on edennyt 11. osaan. Siihen on koottu vuosina 2016-2017 julkaistuja strippejä aiheen mukaan järjestellen. Tällä kertaa kanteen on päässyt Irma Kääriäinen, Heimo Vesan vaimo, joka työskentelee sikäläisessä lentoyhtiössä matkustamotyöntekijänä.
Esipuheen uuteen albumiin on kirjoittanut Mike Pohjola. Hän kertoo, että monet lähestyvät Jarlaa kehuen ”huonoa huumoriaan”. Pohjola analysoi omien kokemustensa kautta vitsin olemusta. Perusolemukseltaan vitsi on aina jotakin epäsopivaa, huumori useimmiten syntyy asioiden epäsopivasta yhdistelystä.
Jarlalla on hieno kyky yhdistää suomen kielen sanaston monimerkityksellisyyden kautta mitä erilaisempia asioita epäsopivasti. Arkinen ja alatyylinen yhdistyvät näppärästi päivästä toiseen. Jos se naurattaa, niin Pohjolan mukaan kyse ei ole huonosta huumorista, vaan hyvästä.
Vaikka kyse on huumoristripistä, niin Jarlalla on muutamia vakioaiheita joilla hän kritisoi nyky-yhteiskunnan menoa. Keskeisimpiä näistä ovat uusfasismin vastustaminen, luontaishoitojen kritisointi ja iltapäivälehtien toiminta. Kaupunginjohtaja Homelius joutuu jatkuvasti Ilta-Fingerin ja Fingerporilaisen toimittajien hämmästyttämäksi. Tällä kertaa Homelius ”Ei panisi” äiti Birgittaa ja ”kantaa sisäsiittoisuutta”. Haluaisin uskoa, että Fingerpori on tällä tavalla vaikuttanut kotimaisten iltapäivälehtien otsikointitapaan, ainakin lööpeissä. Takavuosikymmenien räikeitä harhaanjohtavuuksia en viime vuosina ole havainnut. Klikkiotsikot ovat toinen tarina.
Suomi Ensin -porukan kuvaus tuntuu tarkkanäköiseltä hiljattaisten tapahtumien jälkeen. Pieni porukka on jakautunut entistä pienemmiksi fraktioiksi. Kohta ne lienevät Siiri Ensin, Tapio Ensin, Pirkko Ensin, Mika Ensin ja Jussi Ensin -ryhmittymiä.
Tämäkin kirja nähtäneen hyvin korkealla kuluvan vuoden myydyimpien kotimaisten sarjakuviakirjojen listalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti