keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Soteäänestysten täpäryys


Twitterissä innokkaasti lasketaan soten takana olevien kansanedustajien määrää. Jo kerran on pohdittu Väyrysen aiheuttamaa muutosta, mutta nyt se näyttäytyisi olevan toteutumassa. Kun Väyrynen vaihtaa parlamenttia, niin seuraa tuolileikki.

Tiedotemestaroija Mikko Kärnä putoaa pois eduskunnasta Väyrysen palatessa. Ehkä siksi Kärnän mielipiteet ovat kärjistyneet, että äänestäjät muistaisivat hänen ensi vuonnakin vaalien aikaan.

Väyryseltä europarlamentista vapautuva paikka on varattu Mikael Pentikäiselle. Hän on kuitenkin ilmoittanut, ettei ota paikkaa vastaan. Seuraavana varasijalla on Mirja Vehkaperä Oulun vaalipiiristä, joka puolestaan on halukas lähtemään Brysseliin. Jos kansanedustajilta menee sopetusmiseläke, niin europarlamentaarikon edut korvaavat ne.

Oulun vaalipiirin keskustalaisista ensimmäisellä varasijalla on kirkkoherra Eija Nivala. Hän on ilmoittanut, ettei ota paikkaa vastaan jos hän tulee valituksi Ylivieskan kirkkoherraksi. Tällä hetkellä hän on Oulaisten vs. kirkkoherra.

Olen ollut siinä käsityksessä, ettei kansanedustajan paikasta voi kieltäytyä niin kuin europarlamentaarikon toimesta. Tai ainakin eduskunta käsittelee sen, onko kansanedustajaksi valitulla pätevä syy olla lopettaa toimensa. En usko, että kirkkoherraksi valitseminen on riittävä syy. Piispaksi valitseminen luultavasti olisi. Jos Nivala ei tule kansanedustajaksi, niin toisella varasijalla on raahelainen opettaja Hanna-Leena Mattila.

Jos Väyrynen ajoittaa paluunsa eduskuntaan juuri ennen soteäänestyksiä, voi käydä niin ettei europarlamenttiin siirtyneen Vehkaperän seuraajaa ole ehditty nimittää. Näin hallituksella olisi taas yksi ääni vähemmän.

Eduskunnan virkakoneisto ja puhemiehistö kuitenkin pitänee huolen siitä ettei näin käy. Samalla kuitenkin uskon Väyrysen osaavan laskelmoinnin tässäkin suhteessa.

Ja tietenkin on otettava huomioon mitkä ovat Nivalan tai Mattilan mahdolliset sotekannat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti