lauantai 9. kesäkuuta 2018

Bolsevistinen rauhallisuus



Pääministeri Sipilä kertoi Sotkamon puoluekokouksessa, että soteuudistus viedään loppuun "bolsevistisella rauhallisuudella". Ennen median uutisoimista ainoa googlen antama vastaus oli keskustalaisen vaikuttajan, Ilkan entisen päätoimittajan sanaselitys maaliskuulta 2012:

Sillä tarkoitetaan vastalauseista piittaamatonta, tehtyjen päätösten läpivientiä: kuunnellaan, mutta ei anneta vaikuttaa.

Aatehistorian dosentti Hokkanen ei tiedä sanonnan alkuperää. Sanonnan merkitystä Ilkassa aikaisemmin kyselleen Tuomo Kotkaniemen kirjoitusta ei netistä pikaisella haulla löydy, vaikka muita Ilkan tekstaripalstalle ja mielipiteisiin kirjoitettua löytyykin. Twitterissä Kotkaniemi esittelee itsensä "vapaussotiemme sankareita kunnioittavaksi merkonomiksi ja eläkeläiseksi".

Bolsevistisesta rauhallisuudesta tulee minullekin mieleen 1970-luku ja vähemmistön kannattamien asioiden ajaminen virallisiksi päätöksiksi kokoustekniikoita käyttämällä. Tunnettuja ja käytettyjä keinoja on ollut äänioikeusasiakirjojen tarkastaminen, kokouksen päättämisen ilman virallista lopetusta ja osallistujen harhauttaminen toisen lähes samannimisen yhdistyksen kokoukseen. Ainakin osaa näistä on Paavo Väyrynen ilmeisesti käyttänyt Kansalaispuolueessaan. Keinoja on laajalti, kaikkia yhdistyslain pykäliä lienee väännelty oikeiden päätöksen aikaansaamiseksi.

Onneksi valtio ja eduskunta eivät toimi yhdistyspohjalta. Viranhaltijoiden ja ministerien päätösten on aina pohjauduttava lakiin. Ja lakeja on muutettava niin, että myös henki on taustalla sama kuin pykäliin kirjoitettuna.


3 kommenttia:

  1. Yritin digitoiduista lehtimateriaaleista etsiä termiä. Bolshevistisesta liikkeestä mainittiin ensimmäisen kerran suomalaisessa lehdistössä vuonna 1917. 1920-luvulla oikeistolaisissa lehdissä puhuttiin paljon bolshevistisesta rauhasta tarkoittaen Tarton rauhaa tai naapurin "rauhantahdosta" pakottamalla vastustajat omaan tahtoon.

    Bolshevistisesta rauhallisuutta ei terminä löytynyt. Tosin paljon on vielä lehtiä digitoimatta.

    Taktiikkana se oli käytössä 1920-luvun alussa kun kommunistit yrittivät vallata sosialidemokraattisen puolueen. Sos. Dem. Nuorisoliikkeen valtaus onnistui, mutta sen jälkeen kokoustekniikat osattiin torpata.

    VastaaPoista
  2. Hokkasen kolumni jonka perusteella Kotkaniemi kyseli termin tarkoitusta.

    VastaaPoista
  3. Mika Lintilä kertoo sanonnan taustoista lyhyesti Demokraatissa.

    VastaaPoista