keskiviikko 15. elokuuta 2018
Muusajuhlat: Urheilun mammuttitauti
Eilen alkoivat Oulussa Muusajuhlat. Kirjastolla keskustelivat muun muassa jalkapallotohtori Sami Kolamo ja Mika Kulju edellisen tuoreesta Urheilun mammuttitauti (Aviador 2018) teoksesta. Kolamo on ottanut tarkasteluunsa maailman suurimmat urheilukisat, jalkapallon MM-kisat ja olympialaiset. Historian kautta hän taustoittaa miksi nyt ollaan siinä missä ollaan.
Suurten urheilukisojen aika alkoi Berliinistä 1936. Kisat oli myönnetty Saksalle jo ennen Hitlerin valtaannousua ja Fuhrer ei aluksi ollut niistä juurikaan kiinnostunut. Mutta hänet saatiin ymmärtämään kisojen mahdollinen viestintäarvo. Yhdistämällä Mussolinin järjestämien jalkapallon MM-kisojen mahtipontisuus ja edellisten Los Angelesin olympialaisten kaupallinen viestintä saatiin aikaiseksi kaikkien suurkisojen äiti.
Ja propaganda toimi. Jopa amerikoissa ajateltiin ja kirjoitettiin, että noin sujuvien ja onnistuneiden kisojen järjestäjä ei voi olla kovin paha johtaja. Kolamon mukaan Kansainvälisessä Olympiakomiteassa on edelleen samaa ilmaa. Onpa joku jäsen jopa julkisuuteen lausunut, että diktatuurimaat järjestävät varmemmin onnistuneet kisat. Ei ole huolta mielenosoituksista ja järjestyshäiriöistä.
Pitkään olympialaiset olivat järjestäjien vastuulla, KOK:n lieka oli löysä. Toisten Los Angelesin kisojen jälkeen rahavirrat alkoivat kiinnostaa. Calgaryn kisoissa 1988 KOK otti tuloista itse leijonanosan. Jalkapallossa muutos oli tapahtunut jo 1974.
Urheilun rahavirtojen tulisi kiinnostaa useampia urheilun ystäviä. Niillä kun on vaikutusta siihen miltä kisat näyttävät ja miten ne vaikuttavat pitopaikkoihin. Kolamon kirja tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti