lauantai 22. syyskuuta 2018

Konjakin salaisuuksia



Chapuzet – Corbeyran – Brahy
Cognac 1. Demonien osuus
suom. Anssi Rauhala
Zoom Teufel 2018


Konjakki, EU:n nimisuojan saanut brandyn alatyyppi, on yksi maailman arvostetuimmista viinoista. Tislattua viinaa saa valmistaa ainoastaan Ranskan Cognacin maakunnan alueella kasvaneista valkoisista rypäleistä. Markkinajohtaja on Hennessy, joka hankkii tisleensä pääasiassa sopimusviljelijöiltä. Konjakin valmistuksella on pitkät perinteet, ja arvokkaasti ikääntyneistä vuosikerroista saatetaan maksaa huimia summia.

Mutta onko harvinainen konjakki murhien arvoista? Tätä joutuu pohtimaan Anna-Fanély Simon reportaasimatkallaan synnyinseuduillaan Cognacissa. Simon on kokenut sotareportteri ja valokuvaaja. Hänen lähettämisensä tekemään juttua konjakin valmistamisesta vaikuttaa siltä, että tarkoitus on saada selville jokin synkempi salaisuus. Murhasta Simon kiinnostuu henkilökohtaisista syistä, mutta liekö taustalla suurempi mysteeri? Hän tarttuu toimeen nopeasti ja laittaa sanan kiirimään epäilyksistään.

Toinen käsikirjoittajista, Jean-Charles Chapuzet (s. 1976), on kotoisin Cognacista ja ollut Le Figaron toimittaja. Tämä tuo syvyyttä tai ainakin uskottavuutta sarjakuvaan. Toinen käsikirjoittaja on kokeneempi Èric Corbeyran (s. 1964), ja lopputuloksen on piirtänyt Luc Brahy (s. 1964) ja paikallista valoa korostaen värittänyt Aurore Folny (s. 1985).

Demonien osuus on kolmiosaisen seikkailun aloitus. Siinä tutustutaan keskeisiin henkilöihin, mysteeriin ja erityisesti konjakin valmistamisen saloihin. Nimi viittaa myös konjakin tekemiseen. Vaikka prosessi on tutkittu kypsytyskellareiden sienikasvustoja myöten, niin aina siihen jää jokin osuus enkeleille. Tällä kertaa vaikuttajina on olleet langenneet enkelit, demonit. Jos konjakkiin liittyvät seikat eivät ole aikaisemmin tuttuja, niin sarjakuva tarjoaa peruskurssin aiheeseen. Jatkossa sillä lienee merkitystä samoin kuin vuoden 1973 sadolla.

Cognac on laadukasta ranskalais-belgialaista sarjakuvaa. Brahy on paneutunut konjakkiseutujen kellareiden ja maisemien kuvaamiseen, Folny valon ja varjon jyrkkiin eroihin. Albumi itsessään houkuttelee arvioimaan sitä konjakkitermein. Aivan XO:ta (Extra Old) se ei ole, mutta VSOP (Very Special Old Pale) kuitenkin.


Julkaistu Sarjainfossa 2/2018.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti