lauantai 8. syyskuuta 2007

Sarjakuva kirjallisuutena


Tänään olen tavoitettavissa tuolta:

"Lauantaina 8.9.
Klo 15 Sarjakuva kirjallisuutena -keskustelutilaisuus
Kirkkotorin koulutuskeskus, Asemakatu 5
Huutomerkki ry / Oulun sarjakuvaseura

Sarjakuva on kirjallisuuden muoto, joka kuitenkin harvoin mielletään kirjallisuudeksi. Jo 1990-luvulta lähtien ovat suomalaisetkin sarjakuvataiteilijat kirjoittaneet ja julkaisseet sarjakuvaromaaneiksi nimettyjä teoksia. Kotimaisen vastaanoton nihkeys ja suomalaisten kehno sarjakuvalukutaito ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, että usein teokset – kuten Matti Hagelbergin Kekkonen – tunnetaan ulkomailla paremmin. Monet maailmalla palkitutkin tekijät joutuvat huolehtimaan kirjojensa kustantamisesta Suomessa itse, koska suurten kustantamojen julkaisuohjelmaan sarjakuva ei tunnu mahtuvan

Mistä johtuu suomalaisten kustantamojen uskalluksen puute julkaista laatusarjakuvaa? Miksi sarjakuvaa ei käsitellä mediassa muun kirjallisuuden tavoin? Millä tavoin sarjakuvaromaania tulisi lukea? Näistä ja muista keskustelemassa mm. Ville Ranta, Reijo Valta ja Jenny Kangasvuo."

***

Tilaisuuden jälkeen:

Keskustelimme sarjakuvista tunnin jahka saimme tilaan tunkeneet kaupunkikävelyllä olleet poistumaan. Jälkikäteen huomaan ajatuksen katkeilleen, jäi sitten puhumatta se mihin olin puhettani johtamassa. Tulevia paneeleita varten tuli opittua, ettei siis liian pitkiä johdantoja: in medias res.

Koska tilaisuus oli osa Huutomerkki ry:n Muusajuhlia, niin paneelipöydässä oli myös kuvan muusa. Ohjelman mukaan lauantain muusa oli Polyhymnia (kuoromusiikki).