torstai 6. joulukuuta 2007
Juhlat seuraavana sunnuntaina
90 vuotta sitten uutisvirta ei ollut jatkuva, eikä läheskään reaaliaikainen. Tieto Suomen itsenäistymisestä ja sen kansainvälisestä tunnustamisesta saapui Hämeen pohjoisen vaalipiirin äärilaidalle Muurameen vasta 19. tammikuuta 1918. Seuraavana päivänä molemmat tärkeät paikalliset yhdistykset, nuorisoseura ja työväenyhdistys, pitivät kokoustaan. Tieto Suomen itsenäisyyden varmistumisesta noteerattiin yhdistyksissä, kuten arvata saattaa, eri tavoin.
Tiedonkulku Neuvosto-Venäjän tunnustuksesta kesti Keski-Suomeen kesti vajaat kolme viikkoa. Pietarissa uusi maa tunnustettiin 31. joulukuuta 1917, Tukholmassa, Berliinissä ja Pariisissa 4. tammikuuta 1918. Koska Ruotsin, Saksan ja Ranskan tunnustamisen perusteena oli Neuvosto-Venäjän antama tunnustus, tiedonkulku metropolista toiseen oli aivan eri luokkaa kuin maaseudulla.
20. tammikuuta Muuramen työväenyhdistys päätti järjestää seuraavana sunnuntaina (eli 22.1.1918) työväentalollaan itsenäisyysjuhlat. Ne vietettiinkin ja samalla ne olivat ensimmäiset itsenäisyysjuhlat Muuramessa.
Samaisena perjantaina 20. tammikuuta Muuramen Nuorisoseuran kokouksessa itsenäisyys ei puolestaan noussut varsinaiselle asialistalle. Nuorisoseura oli jo maaliskuussa 1917 viettänyt suuret “tsaarin kuoppajaiset“. Suuret juhlista teki väliaikaisen hallituksen antama lupaus vapaudesta.
Tammikuussa 1918 nuorisoseura ei järjestänyt itsenäisyysjuhlia. Vuoden 1917 toimintakertomukseen sihteeri lisäsi lauseen “ennen vuosikokousta olemme saaneet tietää, että olemme itsenäinen vapaa kansa, joka nyt todella ulkovaltojenkin puolelta on kansakuntien joukkoon korotettu“. Aikaisemmin samassa kappaleessa kerrotaan kuinka Muurame oli erotettu omaksi, itsenäiseksi seurakunnakseen Korpilahdesta.
Myöhemmin on samojen pöytien ääriin, samoihin saleihin ja samaan aikaan mahduttu juhlimaan. Toukokuun 11. päivän 1927 tapahtumilla oli tärkeä merkitys.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti