maanantai 18. elokuuta 2008

Humala



Humala (Humulus lupulus) on perinteinen suomalaisilla maatiloilla kasvatettu kasvi. Nykyisin se on pääasiassa koristekasvi, vaikka edelleenkin sen kukintoja käytetään oluen valmistuksessa. Humala antaa oluelle tuoksun ja maun.

Aikoinaan 1700-luvulla tämän hamppukasvin kasvatusta pidettiin niin tärkeänä, että vuoden 1734 rakennuskaaressa omistettiin kokonainen luku humaliston hoidolle (luku 7):

[Miten humalisto on istutettava ja kunnossa pidettävä]

1 §
[Jokaisessa talossa pitää olla humalisto, ja istuttakoon talonpoika joka vuosi hyviä juuria neljänkymmenen salon varalle, kunnes näitä tulee kaksisataa kokonaiseen taloon. Joka ei sitä tee, vetäköön sakkoa kultakin vuodelta [talarin], ja istuttakoon kuitenkin niinkuin on sanottu, jollei havaita, että humalistoa ei voi siihen istuttaa taikka siinä voimassa pitää.]

2 §
[Nimismies pankoon syyskäräjissä syytteenalaiseksi sen, joka ei ole humalistoa näin istuttanut, ja ottakoon sakon ulos ennen Tuomaanpäivää. Jos nimismies sen laiminlyö, maksakoon itse sen sakon.]

3 §
[Jos talonpojalla jo on kaksisatasalkoinen humalisto, pitäköön sen voimassa, ja enentäköön sitä, jos voipi. Jos hän laskee humaliston rappiolle, vetäköön sakkoa [talarin] kustakin neljästäkymmenestä salosta. Jos hän sen ihan autioksi jättää, vetäköön sakkoa [kymmenen talaria] ja tehköön humaliston uudestaan.]


Rakennuskaari on edelleen ajantasaista lainsäädäntöä, mutta koko luku seitsemän on laitettu sittemmin hakasulkeisiin, eli sen noudattamista ei enää valvota/edellytetä. Saman lain 12. luku on edelleen lainkuuliaisuuden nimissä huomioon otettava.

Pari kymmentä vuotta myöhemmin Israel Reinius laati kirjoituksen nimeltä Yxikertaiset Kysymyxet Juopumisesta (1755), jota pidetään suomalaisen raittiusvalistuksen ensimmäisenä painotuotteena.

En tiedä onko tapauksilla ollut vaikutusta toisiinsa.

Kuvan humalisto on päättänyt itse lisätä salkojensa määrää. Suikertanut maata pitkin, kunnes on löytänyt parempaa varastointia odottavat putkenpätkät. Niitä myöten on päässyt hyvin ylöspäin, aina pajan naulakkoon saakka ja myös takaisin valoisalle seinustalle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti