torstai 13. marraskuuta 2008
Rodínin Ajattelija
Eilen vuonna 1840 syntyi Auguste Rodín (k. 1917), jota aikalaiset viime vuosisadan alussa laajasti uudeksi Michelangeloksi nimittivät. Rodín toimi monilla eri taiteen saroilla, mutta tunnettiin lähinnä kuvanveistäjänä. Rodínin nimi ei ole vakiintunut ison M:n rinnalle, mutta ainakin yksi hänen teoksistaan on piirtynyt mieliimme kulttuuri-ikonina.
Jos jotakuta pyydetään olemaan patsaan mallina tai kuvaamaan ajattelua, niin melko varmasti käsi vetäytyy leuan eteen aivan kuin Rodínin Ajattelijan (Le Penseur, 1880/1902) käsi.
Rodínin vahvuutena edelleenkin pidetään vanhojen perinteiden ja uuden yhdistämistä, parhaiden käsityöläistyötapojen siivittämänä. Klassisuuden lisäksi teoksista on aistia niiden impressionistisuuden, hetken kuvaamisen.
Alkujaan Ajattelija oli tarkoitettu runoilija Danten patsaaksi. Rodín sai toimeksiannon valmistaa laajan monumentaalisen teoksen erään pariisilaisen museon edustalle. Aiheeksi Rodín valikoi Danten Jumalaisen näytelmän eri hahmoja, Ajattelijan alkuperäisenä työnimenä oli Runoilija. Patsaaseen Rodín tahtoi ladata niin älykkyyttä kuin runollisuuttakin Danten kunnioitukseksi.
Aikaisemmin Rodín oli saanut paljon lokaa niskaan Balzacin muistomerkistä (1891-98). Tuokiokuva suurkirjailijan luomisentuskasta ymmärrettiin ihan muiksi vääntelyiksi ja Rodínin Balzacista tuli yleinen pilapiirrosten aihe. Victor Hugon muistomerkki, jonka kipsimallin Rodín sai valmiiksi 1897, valettiin pronssiin vasta vuonna 1964.
Ajattelijan kipsinen pienoismalli oli valmistunut jo 1880. Tarkan harkinnan ja mietinnän jälkeen 1902 lopullinen, suurempi Ajattelija valettiin. Pronssipatsas sai kuitenkin istua varastossa marmorijalustallaan pari vuotta ennen julkistamistaan 1904.
Paljastamisen jälkeen Ajattelijasta tuli suosittu. Siitäkin tehtiin ja tehdään edelleenkin paljon pilapiirroksia, mutta (ainakin pääosin) arvostavassa hengessä. Samanlainen patsas haluttiin moneen muuhunkin paikkaan ja vajaat kolmisenkymmentä pronssivalua on ihmisten ilona ympäri maailman. Melkein puolet Ajattelijoista on yhdysvaltalaisten yliopistojen kampuksilla.
Rodínin muistoa vaalitaan museoissa Pariisissa ja Philadelphiassa. Molempien sisäänkäynnin luona on Ajattelija.
(Wikipedian kuvan Ajattelija on Kiotossa)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti