torstai 28. toukokuuta 2009

Valtio ei juuri työllistä huono-osaisia

HTT 28.05.2009 12:59



Vaikka valtio ja sen alaiset laitokset ovat halukkaita työllistämään heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä, valtiolle on työllistetty heitä vielä suhteellisen vähän.

Näin arvioidaan työ- ja elinkeinoministeriön torstaina julkaisemassa tutkimuksessa Valtio heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistäjänä. Tutkimuksen mukaan heikossa asemassa olevien työllistäminen tulisi olla osa valtion perustehtävää.

Liisa Björklundin ja Henrietta Grönlundin tutkimuksessa selvitettiin valtion organisaatioiden toiminta heikossa työmarkkina-asemassa olevien ryhmien työllistäjänä. Heikossa työmarkkina-asemissa olevia henkilöitä ovat tutkimuksen mukaan fyysisesti vajaakuntoiset ja vammaiset, kehitysvammaiset, pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat, mielenterveyskuntoutujat, ammattikouluttamattomat nuoret ja ikääntyneet.

Eniten valtiolle on työllistetty pitkäaikaistyöttömiä, 35 prosenttiin organisaatioista. Ammattikouluttamattomien nuorien vastaava luku on 20 prosenttia.

Ikääntyneitä, fyysisesti vajaakuntoisia tai vammaisia sekä psyykkisesti vajaakuntoisia tai mielenterveyskuntoutujia on työskennellyt kustakin ryhmästä noin 15 prosentissa valtion eri organisaatioissa.

Vähiten valtion työnantajat ovat palkanneet kehitysvammaisia ja maahanmuuttajia.


Byrokratiaa ja ennakkoluuloja

Keskeisimpiä työllistämisen esteitä ovat tutkimuksen mukaan valtion työyhteisöjen usein kiireinen ja vaativa toimintakulttuuri sekä työllistämisen kokeminen vaikeaksi ja byrokraattiseksi.

Valtion työnantajat eivät tunne kovin hyvin työvoimahallinnon palveluja tai sosiaalisen työllistämisen mahdollisuuksia ja keinoja. Lisäksi esteenä ovat ennakkoluulot heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden kyvyistä ja valmiuksista toimia valtion eri tehtävissä.

Tutkijat toteavat, että heikoimmassa asemassa olevista huolehtiminen on julkilausutusti yksi valtion keskeisimmistä tehtävistä, joka nousee sen perustavanlaatuisesta itseymmärryksestä ja ihmiskuvasta.

He arvioivat, että heikoimmassa asemassa olevien ottaminen osallisiksi myös valtion työstä ja työyhteisöistä on valtion perustehtävän mukaista.

Tutkijat haastavat valtion uudistamaan työkulttuuriaan. Valtio ja sen organisaatiot voisivat tutkijoiden mielestä näyttää esimerkkiä eettisestä työllistämisestä, jolla kovia ja parhaillaan monin tavoin oireilevia työmarkkinoita voitaisiin muuttaa inhimillisemmiksi yleisestikin.

Tutkimuksen ovat rahoittaneet työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvosto, Valtion työmarkkinalaitos ja Valtiopalvelut ry.


(vrt. Verkkouutiset 28.5.2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti