perjantai 2. lokakuuta 2009

Charles M. Schulzin museo


Tänään 1950 julkaistiin yhdysvaltalaisissa sanomalehdissä ensimmäinen Tenavat -sarjakuva. Siitä alkoi pitkä jatkumo, joka loppui 17 897 strippiä myöhemmin vuonna 2000. Schulz kuoli loppumista edeltäneenä päivänä.

Tänä vuonna on kulunut 50 vuotta Tenavien rantautumisesta Suomeen. Viikkosanomat ja Ilta-Sanomat alkoivat julkaista sarjaa syksyllä 1959. Mummolan vintillä olleista vanhoista Viikkosanomista minäkin ensikosketuksen värillisiin Tenaviin sain.

Tenavien 50-vuotista taivalta Suomessa juhlistetaan Päivälehden museon vaihtuvassa näyttelyssä, joka on esillä vielä tämän kuun 25. päivään saakka.

Pitkäaikaisesta sarjakuvasta tuli huippusuosittu 1960-luvulla. Tehtiin animaatiosarjoja, erilaisia mietelauseteoksia ja kokooma-albumeita. Schulz sai monia sarjakuva-alan palkintoja ja oman tähden Hollywoodin Walk of Famelle.

Viimeisinä vuosinaan Charles Schulz alkoi suunnitella museota elämäntyöstään. Pääarkkitehtina hankkeessa oli David Robinson, jonka johdolla suunniteltiin Schulzin haluama konstailematon, matalan profiilin rakennus Kalifornian Santa Rosaan, Sonoman laaksoon San Franciscon pohjoispuolelle. Tarkoituksenakaan ei ollut luoda wow-arkkitehtuuria, kuten esimerkiksi myöhemmästä Hergén museosta, vaan kunnioittaa vaatimatonta sarjakuvantekijää...

Lesken johdolla työ saatettiin loppuun ja tilat avattiin yleisölle elokuussa 2002.

Kriitikot ovat kiitelleet rakennusta ja siihen suunniteltuja näyttelyitä toimivaksi kokonaisuudeksi. Ainakaan Yhdysvalloissa ei kiittelijöiden mielestä ole ollut aikaisemmin näin onnistunutta sarjakuvalle omistettua museota. Ehkä mallia haettiin Belgiasta ja Brysselistä?

Schulzin sarjakuvien ja piirrosten lisäksi museossa on muutakin. Suurta salia dominoi kaksi Yoshiteru Otanin teosta, jättikokoinen Ressu-patsas ja suuri mosaiikki, jossa aiheena on Jaskan ja Tellun jalkapallon potkaisutilanne. Mosaiikki on tehty laatoista, joissa on Tenavat-strippejä.

Charles M. Schulzin museossa on myös Christon paketoima Ressun koppi. Vuoden 1978 marraskuun 20. päivän strippiin Schulz piirsi vitsiksi Christon paketoiman koirankopin. Myöhemmin siis sellainen on museoon oikeastikin saatu (Wrapped Snoopy House, 2004).

Museon kaupassa on myynnissä litografiaa (tehty 200 kpl) Christon suunnitelmasta kopin paketoimiseksi. Hintaa 6 700 dollaria.

Sarjakuvamuseon päätarkoitus on siis Schulzin työn ja sarjakuvan esitteleminen ja tunnetuksi tekeminen. Jälkimmäistä tuodaan esiin vaihtuvin näyttelyin, tällä hetkellä Santa Rosassa on esillä Viivojen kieli -näyttely, jossa tarkastellaan miten sarjakuvahahmot syntyvät. Museossa on myös sarjakuvien tutkimuskeskus, jossa säilytetään Schulzin arkistoja, ja taiteilijaresidenssi. Tällä hetkellä residenssissä oleva sarjakuvantekijä on Susie Cagle.


* Charles M. Schulzin museo
* HYVA TAVATON! 50 vuotta Tenavia Suomessa (linkki Päivälehden museon vaihtuviin näyttelyihin)


(ylempi kuva wikimediasta, alempi museon kotisivuilta)

2 kommenttia:

  1. Lasten Kuvalehdessä Tenavia julkaistiin jo vuonna 1958 nimellä Pirkko ja Pekka. Tenavia julkaistiin myös USA:ssa kristillisissä lastenlehdissä, joten sieltä kai se napattiin...

    VastaaPoista
  2. Kas, kas, tuo blogauksesi on kulkenut silmien ohi muistiin asiallista Tenvat-merkintää jättämättä. Ensio-sedän markkinointi keinot olivat kyllä muistista tutut.

    Laitetaanpa tämäkin selvitettävien (pitkälle) listalle.

    VastaaPoista