lauantai 10. tammikuuta 2009

Tintti 80 vuotta


Tänään on kulunut 80 vuotta, kun Tintti aloitti seikkailunsa. Tintin 70- ja 75-vuotispäiviä viisi- ja kymmenen vuotta sitten on juhlittu näyttävästi, lisäksi pari vuotta sitten 2007 Hergén satavuotissyntymäpäiviä muistettiin juhlavasti. Paljon muistamisen ja juhlinnan jälkeen ajattelisi, että kaikki on jo koluttu, mitään uutta saralta ei enää olisi odotettavissa ja lukeva yleisö alkaisi jo kyllästyä hehkutukseen.

Merkkejä sellaisesta ei kuitenkaan ole näköpiirissä. STT on noteerannut 80-vuotispäivät, ja monet mediat ovat julkaisseet omia juttujaan. Kokkolan kaupunginkirjastossa on 24. päivä saakka näyttelillä Tintti-keräilijä Tom Tiaisen kokoelma.

Mainion koosteen päivän tiimoilta on kirjoittanut Maarit Mutta Turun Sanomiin. Åbo Akademin Ranskan kielen ja kirjallisuuden professuuria hoitava Mutta on itsekin Tintistä tutkielmia tehnyt.

Varsinainen alkavan Tintti-vuoden huipentuma on kesäkuussa. Tuolloin avataan Belgian Louvain-la-Neuvessa Hergén museo. Rakennuksen on suunnittelut yksi nykyarkkitehtuurin huippunimistä, ranskalainen Christian de Portzamparc (kuva de Portzamparcin nettisivuilta).

Paljon onnea Tintti!


***

Linkkejä juhlajuttuihin:

* Maarit Mutta. Ikinuori reportteri Tintti täyttää pyöreät 80 vuotta. Turun Sanomat 9.1.2009.

* Tom Tiaisen laaja Tintti-kokoelma on parhaillaan esillä Kokkolan kirjastossa (uutisvideo, Keskipohjanmaa).

* Kuvia tulevasta Hergén museosta (e-architecht.co.uk).

* Ateljee Christian de Portzamparcin sivut, jossa muutama kuva tulevasta museosta ja muusta de Portzamparcin tuotannosta.

* Laitettakoon vielä linkki Kemppisen viimekesäiseen Tintti - Tintin-blogaukseen, jossa kuvituksena on Hergén omistuskirjoitus Kemppiselle.

* Omia Tintti- ja Hergé -aiheisia kirjoituksiani tässä blogissa.

Seuraavassa Kosmopoliksessa (3/08) pitäisi olla kirjoittamani parisivuinen näkökulmajuttu Tintti Kongossa.

Vielä lisää linkkejä:

* Sarjakuvasankari Tintti jo 80-vuotias. Yle Uutiset 10.1.2009. - juttu vähän ontuu korjauksesta huolimatta. Ensin kerrotaan "Tintti on viime vuosina herättänyt myös ristiriitoja", ja seuraavassa kappaleessa "Hergé puolusti myöhemmin kertomusta" (kuoli 1983) ja "Albumin sisältöä on kuitenkin muutettu alkuperäisestä" (on juu, vuonna 1975 ruotsalaisten pyynnöstä kun sarvikuonon räjäyttäminen oli lapsille sopimatonta. Jo aikaisemmin 1940-luvun lopulla lähetyskoulun oppitunnin aihe 'kotimaanne Belgian' historiasta muuttui matematiikaksi, kun koko albumi piirrettiin uudelleen. Juoni ja tarina pysyivät kuitenkin muutoin samoina).

* Pekka Rahko. Tinttiä juhlitaan - taas. Kaleva 10.1.2009.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset