keskiviikko 6. tammikuuta 2010
Morvan/Buchet: Sillage
Kokonaan uusista tuttavuuksista sarjakuva-arvioita kirjoittaessani tapanani on olla lukematta, mitä toiset ovat jo ehtineet niistä lausua tai miten kustantajat niitä markkinoivat. Sillagen tapauksessa olen erityisen tyytyväinen tästä tavastani, sillä pintapuolinen tarkastelu ja varsinainen lukukokemus olivat hyvin erilaiset. Tämä onkin ilmeisimmin ollut tekijöiden tarkoitus, onhan Sillage - Tulta ja tuhkaa (Egmont 2009) ilmeisen pitkän albumisarjan aloitus.
Ensivaikutelma antaisi olettaa, että kannessa oleva vaaniva tyttö olisi Sillage. Kun jätin myös takakannen tekstin lukematta, niin sain lukea aina kuudennelle sivulle saakka ennen kuin neitokaisen oikea nimi, Navis, selvisi.
Vielä pidemmälle, yli puolenvälin, piti edetä Sillagen merkityksen selviämiseen. Viitteitä siitä oli jo aikaisemminkin, mutta oikea laita paljastuu vasta tarkkailijan kertomana sivulla 32.
Muutoinkin juonenrakentelussa on saatu aikaiseksi yllättäviä siirtymiä. Jaksosta toiseen johtavat cliffhangerit ovat tuoreita.
Tekijöistä käsikirjoittaja Jean David Morvan (s. 1969) on aikaisemmin tuttu Pikon ja Fantasion seikkailuista. Kuvittaja Philippe Buchet (s. 1962) on uusi tuttavuus suomennetussa sarjakuvassa.
Tarinan alussa avaruusalus lipuu yli sademetsän, joka tuo kovasti mieleen Franquinin myöhempien töiden Palombian viidakon. Pari sivua myöhemmin lukija saa vahvistuksen: suuremman avaruusaluksen laskeutuminen herättää marsupilamitkin hubattelemaan.
Kunnianosoituksella tekijät osoittavat lähtökohtansa. Vaikka kyseessä onkin avaruusodysseija, niin perinteet tulevat perinteisemmästä belgialaisranskalaisesta sarjakuvasta.
Sillage on jättimäinen avaruusalusten saattue, joka koostuu tuhansista aluksista ja lukemattomista roduista. Kukin on matkalla omista tarkoitusperistään, joita aloitusalbumissa ei tarkemmin määritellä. Mitä motiiveja vaeltamisella ylipäätään voi ollakaan.
Sillagen johdolla tuntuisi olevan Star Trekistä ja Valerianista tutut säännöt kulttuurien kohtaamiseen.
Palombian viidakon ylle Sillagen toi hottardein pikainen tarve saada planeetta asuttavakseen. Klaustrosairaus kaatoi aluksissa olevaa kansaa kuin kärpäsiä.
Viidakon kasvattama yksinäinen Navis tulee kuin tuleekin lähiympäristöineen temmatuksi osaksi Sillagea, vaikka toisin ensin vaikuttaa tapahtuvan. Navis ei alkujaan ole viidakostaan lähtöisin, vaan jostakin, joka ehkä albumisarjan jatkossa selviää.
Sillage - Tulta ja tuhkaa aloittaa albumisarjan oivasti. Seikkailua ja tapahtumia riittää johdanto-osaankin, mutta samalla herätetään mielenkiintoa myös tulevaa kohtaan. Mielenkiintoiset kulissit monenlaisia seikkailuja varten on luotu.
Osista kolme ja neljä kirjoitan täällä.
VastaaPoista