sunnuntai 13. kesäkuuta 2010
Aku Ankan vaikutuksista Fingerporissa
En pidä aikakauslehdistä. Ne esittävät olevansa jonkinlaisia tietolähteitä kansalaisille, mutta enimmäkseen ne tarjoilevat vain mielikuvia ja saavat akateemisen mielenlaadun lähinnä ärsyyntymään. Millä perusteella väitetään näin, mitkä ovat väitteiden lähteet ja miksi asioita näin yksioikoisesti niputetaan?
Tästä huolimatta lehtipisteissä seuraan tarjontaa ja joskus harvoin saatan jonkin lehden ostaakin.
Niinkuin eilen uuden AKU.-aikakauslehden Ankkalinnasta. Tutustumistarjouksessa 1,90 kerta oli.
Näytelehdestä on kyse. Syksyllä mahdollisesti lehti alkaa säännöllisestikin ilmestyä.
Ennakkotiedotuksesta poiketen lehdessä oli kuin olikin sarjakuvia. Kaksi pitkää Ankka -tarinaa (toinen Carl Barksin Turhaa tuhlausta vuodelta 1952) ja kotimaisten tekijöiden Ankkalinnasta innoitusta hakevia yksisivuisia.
Juba laittaa Akun ja Wagnerin kohtaamaan baarissa, Milla Paloniemen Milla Magia saa viimein ensilantin napattua ja sulatettua. Markus Majaluoman Pax ja Max saavat taloudenhoitajakseen tutun hahmon.
Kotimaisista sarjoista ykkönen on Pertti Jarlan Fingerpori. Sarja Ankkakuumeen kourissa on tehty nimenomaan uutta lehteä varten, mutta se voisi olla osa mitä tahansa muuta Fingerpori-julkaisua.
CIA määrää agenttinsa Klaus Lohen levittämään Fingerporiin Aku Ankan seikkailuista kertovia sarjakuvia. Tiedustelujärjestö on huolissaan vasemmistopuolueiden noususta ja ajattelee Ankan levittävän kapitalismin ilosanomaa.
Samaahan kerrotaan Valittujen Palojen ja Aku Ankan julkaisemisen aloittamisesta Suomessa yli puolivuosisataa sitten. Lehdet syövyttäisivät suomalaisiin mieliin länsimaista ajattelua idästä tulevan sijaan.
Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa (pidettiin Turun kirjamessuilla) valtuuston kokoonpano muuttui radikaalisti. Aikaisemmin Fingerpori kunnanvaltuustossa oikeistolla oli 116 edustajaa ja vasemmistolla 19.
Vuoden 2008 vaaleissa KOMM-puolue sai peräti 34 prosenttia äänistä ja ääniharava oli puolueen listoilla sitoutumattomana ollut Rivo-Riitta 599 äänellä selvästi ennen Mustaa Hevosta. Kolmanneksi eniten ääniä sai Heimo Vesa (SDP).
Aikaisemmin valtaa pitänyt KEPU sai tyytyä viiden prosentin osuuteen.
Lehden vaikutus ei ollut toivotun kaltainen. Klaus Lohi yrittää korjata tilanteen naamioitumalla kirjastolautakuntalaiseksi. Mutta Ankka oli tullut jäädäkseen.
Mutta onko AKU. tullut jäädäkseen. Ennen Fingerporia lehdessä on Outi Pippurin tyylipalsta Psst... sivuilla 129-134.
Sanaakaan ei ole kirjoitettu. Juha Salminen on ottanut tuotekuvia ja siinä kaikki. Tällaista kapitalistista hapatusta kansalaisille...
Huomenna käyn ostamassa, kun hintakaan ei näytä olevan paha.
VastaaPoistaHieman vain oudoksuttaa tuo Kepun viisi prosenttia; miten ihmeessä päädyttiin niin paljoon?
Aku tuskin enää sanoo "kääk" joka paikkaan, noin melkein kahdeksankymmpisenä luultavasti vain: köh, köh, minä muistan kun viisas kana kananen sanoi aikanaan meille ankoille..."
Kepun tulos vaalianalyysin mukaan koostui kaupunginjohtaja Homeliuksien saamista 81 äänestä. Arvion mukaan Homeliuksen harkitsemattomasti valittu vaalilause "uusia tuulia valtuustoon" kääntyi hänelle itselleen vastaiseksi.
VastaaPoista"Uutta alkua" toivovat ymmärsivätkin äänestää sitten toisia puolueita. Kummallista tosiaan aika moni uskoi vanhan puolueen voivan oppia uusia temppuja.