perjantai 24. joulukuuta 2010

Harry & Charles - itsenäistymisdraamaa norjalaisittain

Tulle, Charles ja Harry
Eilen FST5 aloitti norjalaisen minisarjan Harry & Charles (NRK 2009) esittämisen. Kolmiosainen sarja esitettiin tekomaassaan vuosi sitten, nyt siis Norjan itsenäistymisvuoden 1905 tapahtumiin päästään Suomessakin tutustumaan.

Ennen minisarjan alkua esitettiin dokumentti sen tekemisestä. Sarja on Norjan yleisradioyhtiön suursatsaus, kansallisen identiteetin ja historiatietoisuuden esillepano. Suomessa vastaaviksi projekteiksi voisi ajatella takavuosilta Parikan Talvisotaa tai mahdollisesti tulossa olevaa Selinin ja Harlinin Mannerheimia.

Norjassa kansallisen olemassaolon merkkihetkistä täytyy tehdä toisenlaista draamaa. Vuoden 1905 vallankumous oli veretön, tv-sarjassakin toistetaan miten parlamentissa sivulauseessa todettiin ettei Ruotsin kuningas enää hallitse maata, personaaliunioni oli purettu.

Keskiöön nousee politiikka, sisä- että ulko-, mutta etenkin tulevan kuningasperheen sisäiset suhteet.

Porvaristo ajoi Norjaan tasavaltaa ja presidenttiä, mutta työväenpuolueen pääministeri junaili kuningaskunnan. Pääministeri Christian Michelseniä kosiskeltiin ensimmäiseksi presidentiksi, mutta hänkin tiesi minkä porvarit ja kansa: suostuessaan ehdokkaaksi naparetkeilijä Fridtjof Nansen (porv.) tulisi valituksi.

Pragmaattisesti ajatellen monarkki olisi parempi.

Tv-sarjan nimi tulee ensimmäisestä kuningasparista, Tanskan prinssi Carlin (Charles) ja brittiprinsessa Charlotten (Harry) lempinimistä. Valtaistuimella he olivat Haakon VII ja Maud.

Ensimmäisessä jaksossa draaman kaari alkaa rakentua. Kööpenhaminassa asuvilla Tanskan kuninkaallisilla on tietenkin palvelusväkeä. Carl on mieltynyt erityisesti hovineito Tulle Carstenseniin. Heillä on yhteinen menneisyys, iltaisella kävelyllä Carl tunnustaa Tullelle: "rakastan myös häntä", tarkoittaen puolisoaan Harrya.

Tämä paljastui Harrylle vasta ensimmäisen jakson loppupuolella. Miten emäntä voikaan olla kateellinen piialleen! Kysymys alkaa tiivistyä. Kun Carlista tulee Norjan kuningas, niin muuttaako myös Tulle perheen mukana Osloon?

Marit Moum Aunen ohjaaman ja Jonas Cornellin käsikirjoittaman tv-sarjan esittelydokumentissa korostettiin sarjan olevan 90 prosenttisesti fiktiota. "Historialliset kehykset ovat tietysti oikein", korostetaan, mutta siis Haakon VII:n suhteiden suhteen ei sanota totuutta kerrottavan.

Tulle Carstensen on myös historiallinen hahmo. Norjalainen iltapäivälehdistö on etsinyt hänen jälkeläisiään haastateltaviksi, josko fiktio olisi hyvinkin faktaa. Tulle palveli hovissa, kuten myös aviomiehensä Carl (ei siis prinssi, vaan kaima vaan).

Harryn & Charlesin kansallinen projekti tulee ehkä paremmin ymmärretyksi, jos sitä peilaa nykyistä kruununperijäparia vasten. Kruununprinssi Haakon Magnus noudatti sydämensä kutsua ja nai tavallisen yksihuoltajaäiti Mette-Marit Tjessem Høibyn sensijaan että olisi vaimokseen ottanut muiden valitseman serkkunsa Maudin Isosta-Britannista.

Mutta ei auta norjalaisille irvailla. Onhan Suomen historian solmukohtana käsitelty keisari Aleksanteri I:n ja hovineiti Ulrika Möllersvärdin suhdetta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti