perjantai 18. helmikuuta 2011

Pulterin isä Johnny Hart 80 vuotta


Tänään 1931 syntyi John Lewis Hart, joka myöhemmin opittiin tuntemaan sarjakuvantekijä Johnny Hartina. Hän kuoli 76-vuotiaana huhtikuussa 2007. Hartin tunnetuimmat työt olivat B.C. (Pulteri) ja Brant Parkerille käsikirjoitettu The Wizard of Id (Velho). Molemmat strippisarjakuvat ovat tuttuja suomalaisillekin sanoma- ja aikakauslehdistä.

Molemmat Hartin tunnetuimmista töistä ovat nykyajan etäännytyksiä historiaan. Esihistoriaan sijoittuva Pulteri ilmestyi ensimmäisen kerran sanomalehdessä 17. helmikuuta 1958, sarjan tekemistä Hart jatkoi kuolemaansa saakka. Pulterin seikkailut jatkuvat, nykyisin siitä on vastuussa Mason Mastroianni. Hart ehti tehdä strippejä koko joukon varastoon, ensimmäinen Mastroiannin strippi ilmestyi tammikuussa 2010.

Keskiaikaan sijoittuva Velho syntyi yhteistyössä Brant Parkerin (1920-2007) kanssa 1960-luvun alussa. Hart oli jo tunnettu Pulteristaan, ja hän osallitui sarjan käsikirjoittamiseen Parkerin piirtäessä. Ensimmäinen sanomalehtistrippi sai palstatilaa marraskuussa 1964. Velhokin jatkaa seikkailujaan kummassa kuningaskunnassaan. Parker kuoli noin viikon Hartia myöhemmin.

Pulterin tunnetuin suomalainen julkaisija on ollut Apu. Lehteen sarjakuva tuli joskus 1960-luvulla. Tenavien menestyksen myötä kustannuskonserni päätti julkaista Pulteria sarjakuvapokkareina.

Ensin kuitenkin ehti vuonna 1970 ilmestyi kaksi Velhoa Sanoman kustantamana ja Alli Laineen suomentamana. Samassa formaatissa Kustannusliike Apulehti seuraavana vuonna julkaisi kaksi osaa Pulterin parhaita (suom. Olavi Salmi).

Samana vuonna 1971 samaan konserniin kuulunut A-Kirjat julkaisi neljä Pulteri-pokkaria:

1. Onni yksillä... (Hurray for B. C)
2. Täällä sateenkaaren alla (Back to B. C)
3. Ampu tulee! (B. C. Big wheel / What’s new, B. C?)
4. Simpukka ajatuksestasi (What’s new, B. C / B. C. is alive and well!)

Kaikki suomensi Raija Mattila ja alkuteokset olivat Yhdysvalloissa 1960-luvun alkupuolella ilmestyneitä pokkareita. Näiden jälkeen erillisiksi julkaisuiksi Velho tai Pulteri ovat Suomessa päätyneet harvakseltaan.

Vuonna 1986 romanttisista lukemistoistaan tunnettu Harlekin yritti sarjakuvakustantajana. Ensimmäinen Harlekin comics -julkaisu oli 96-sivuinen Pulteri. Sarja ei edennyt pitkälle. Siinä ilmestyi samana vuonna vielä toinen, George Gatelyn Katti-Matti, mutta siihen se lopahti.

Viimeisin Hartin työ omissa kansissa on ollut murrebuumiin liittyvä Velho-väännös Näläkämoan noeta, jonka oli "rapakon takasesta englannista kaenuuksi keäntäny Paavo Romppainen". Julkaisi Egmont vuonna 2001.

Lehtistrippeinä Pulteri ja Velho ovat paljon laajemman yleisön Suomessa saaneet. Velholla on edelleen vasemman ylänurkan avauspaikka sunnuntain Helsingin Sanomien sarjakuvasivulla.

Velhon esimies Kuningas tarkastelee kansakunnan tilaa.

7 kommenttia:

  1. Tehtiinpä Pulterista myös tietokonepeli ja toinen 80-luvulla.

    VastaaPoista
  2. Noiden pelien julkaisemisen aikaan olin innokas murrosikäinen Commodore 64-pelaaja, mutta nämä BC-pelit eivät kyllä minkäänlaisia muistoja herätä.

    Mutta sarjakuvan suosiostahan nuo pelit kertoo, että on kannattanut nimi ohjelmistolle ostaa.


    Johnny Hartin nettisivuilla on muuten näytillä Pulterin ensimmäiset stripit 53:n vuoden takaa.

    VastaaPoista
  3. Minä muistan kyllä omalla kuusnepalla pelanneeni molempia. Innostuin niistä koska hyllyssäni oli (ja on yhä) Pulteri-pokkarit 1 & 2 :)

    VastaaPoista
  4. Tuli muuten Pulteri mieleen tästä: Solowheel.

    VastaaPoista
  5. Yksipyöräinen yhdelle! Jep, tuollaisillahan Pulterin esihistoriassa juurikin ajeltiin.

    VastaaPoista