tiistai 10. toukokuuta 2011
Joka kodin ydinvoimala
Valtioneuvostolle saattaa loppuvuodesta alkaa suorastaan sataa ydinvoimalan käyttölupahakemuksia. Nimittäin italialainen Rossi E-Cat on tuomassa energiamarkkinoille kotiydinvoimalan, Italiassa laite on jo saanut patentin, muissa maissa ne ovat vielä vetämässä. Keksijä Andrea Rossi arvelee byrokratian olevan hoidetun lokakuussa, ja sen jälkeen kauppa voi alkaa.
Niin uskomattomalta kuin se kuullostaakin, edellä kerrottu on ihan totta. Andrea Rossi kumppaneineen on tammikuusta lähtien markkinoinut ja testauttanut ydinvoimalaansa, ja muutamat harvat siellä täällä nettiä ovat ällistelleet minkälainen huijaus tämä nyt on tai voisiko kotiydinvoimala olla edes teoreettisesti mahdollinen.
Epäilyksen varjoa hankkeen ja laitteen ylle tuo jo media, josta ensimmäisen kerran siitä luin. E-Cat kotiydinvoimalasta nimittäin kertoi kaupparyhmä Kärkkäisen asiakaslehti Magneettimedia tuoreimmassa numerossaan (19/2011). Lehteä jaetaan ilmaisjakeluna Oulun ja Lahden seutujen kotitalouksiin.
Rossi E-Cat on kylmäfuusioreaktori. Olkiluodot ja Loviisat ovat fissioreaktoreita, joissa atomeja hajotetaan energian tuottamiseksi. E-Cat kylmäfuusiossa nikkeliä ja vetyä yhdistämällä päästään samaan lopputulokseen. Reaktion jäljiltä syntyy kuparia.
E-Catissa noin litran kokoiseen paineistettuun reaktiokammioon laitetaan sata grammaa nikkeliä ja vety saadaan vedestä. Rossin mukaan nikkeliannos riittää pitkään, koekäytössä puolen vuoden jälkeen vielä suurin osa aluperäisestä nikkelistä oli jäljellä.
Kooltaan kotiydinvoimala on pienen jääkaapin luokkaa.
Hyötysuhteeksi laitteelle on laskettu 37,5, mikä on suorastaan erinomainen. Magneettimediassa arvioitiin markkinoille tulevan kotiydinvoimalan olevan viiden tuhannen euron hintaluokassa.
Fuusioreaktoria on yritetty kehittää jo pidemmän aikaa. Ranskassa on suuri koelaitos, Italiassa Francesco Piantelli yritti jo 1990-luvulla vastaavaa pienlaitosta kehittää. Lukuisista kokeista huolimatta Piantellin raportoimaa reaktiota ei ole saatu toistettua.
Netistä voimalasta lukiessa on tullut vastaan italialaisten muistutuksia Andrea Rossin hämäristä taustoista. Mies on poliisin tuttu, hän on kärähtänyt kultakaupoista 1980-luvulla ja ympäristörikoksista 1990-luvulla. Ehkä tälläkään kertaa jauhot pussissa eivät ole puhtaita.
Ruotsin Skepsiksen puheenjohtajan, emeritys professori Hanno Essénin Rossi on ainakin saanut laitteella vakuutetuksi. Potentiaaleista investoijista on ilmeisesti ainakin Bill Gates saanut voimalaan tutustua.
Lupailtiinhan niitä uusia, supertiiviisti energiaa säilöviä litium-akkuja jo pari vuotta sitten lokakuussa markkinoille tuleviksi. Ei ole tullut.
Mutta odotellaan. Josko joskus Kärkkäisen lehden mainossivuillakin kotiydinvoimala olisi tarjolla.
* Matalan energian ydinreaktori Riikka Söyring. (tämä oli Magneettimediassa)
* Kylmäfuusio – Uuden energian vallankumous. Jouni Valkonen 8.5.2011.
* Kylmäfuusio onnistunut? - Italialainen lämmitin. Tiede.fi keskustelut
* Newest Cold Fusion Machine Does the Impossible ... Or Does it? LiveScience/Life's Little Mysteries 15.4.2011.
Lisäys 13.5.
Onhan Magneettimediallakin omat nettisivut, juttu siellä Lämpöä vedystä.
Lisäksi Aleksis Salusjärvi on kirjoittanut aiheesta otsikolla Ihmiskunnan energiaongelmat saivat lopullisen ratkaisun, kai.
Nyt täytyy vain silmä tarkkana seurata, josko markkinoille tulisi fuusioreaktiolla toimiva kahvinkeitin tai mobile-taideteos: Arvatkaa mitä ostin tiedekauppa Kärkkäiseltä?
VastaaPoistaMaallikkona täytyy kuitenkin olla tarkkana, josko sittenkin huijaavat tavallisella fissioreaktorilla.
Tuollaisen huijauksen tunnistaa ainakin, jos jääkaapin käyttöohjeessa lukee: "Laitteen alkaessa murisemaan ja savuttamaan, tarkastakaa koneiston jäähdytys - jos edelleen murisee: siirtykää kymmenen kilometrin varoetäisyyden taakse.
Sen verran täytyy myöntää, että hiemasen väritin kirjoituksessa sanomaa. Magneettimediassa ei käytetty kotiydinvoimala tai -atomivoimala sanoja ollenkaan. Jutussa puhuttiin "energiakatalysaattorista".
VastaaPoistaTottahan markkinaihmiset tietävät, että ydin- ja atomivoima -sanoihin liittyy paljon negatiivisia mielleyhtymiä. Eli on parempi aloittaa lanseeraaminen jotekin toisin.
* * *
Mutta olisihan tämä huimista huimin keksintö, jolla olisi todella paljon mullistavia vaikutuksia -- suorastaan liian hyvä ollakseen totta. Ratkaisu melko moneen nykyajan ongelmalliseen asiaan.
Toivoisin olevan totta eikä luikuria.
Mistä lehdestä tuo skannattu kuva on? Onko Andrea Rossista ja hänen E-Cat-keksinnöstään puhuttu ihan suomalaisessa printtimediassa??
VastaaPoistaVoitteko pliis kertoa, koska Steve Krivit kyseli minulta juuri tänään ( RossiPortal-sivuston pitäjä (RossiPortal sisältää linkit kaikkiin mahdollisiin netti/oikeaprintti-artikkeleihin Andrea Rossin E-Catalyzer-keksinnöstä) - ja en ollut tästä tietoinen.
Tämän blogialustan ongelmien vuoksi en päivällä voinut vastata, mutta taisitkin Esa jo oikean paikan löytää.
VastaaPoistaAinakin tuolla Rossi-portaalissa jo linkki Magneettimediaan oli.
Tästä muutamia kommentteja katosi, alustassa oli toimintahäiriöitä.
VastaaPoistaOlennaisena sanottakoon, että uutisointia aiheesta voi seurata osoitteessa http://rossiportal.com/
jooo....
VastaaPoistaVoi hiljasta pidellä syksyllä kärkkäisen ydinvoima- osastolla..
ja ei se fuusio enää ihan kokeiluasteella ole. onhan tuolla loviisassa kuulemma ihan voimalaitoskin. ja jossain muuallakin taisi olla pari....
:)
Niin siis toiminassa olevat ydinvoimalat ovat fissioreaktoreita, on toki fuusio jo yhtä pitkään tunnettu, mutta sitä ei vaan ole saatu toimimaan.
VastaaPoistaRossin kone on jälleen uutisissa maailmalla, mutta kovasti varovaisemmassa sävyssä.
VastaaPoistaCold fusion reactor verified by third-party researchers, seems to have 1 million times the energy density of gasoline. Extremetech 9.10.1014.