tiistai 5. heinäkuuta 2011

Lumesta noussut ruusu


Heli Hulmi
Ruusu joka nousee lumesta voittaa kaikki vertaukset
ntamo 2010
81 s.


Tämä kirja yllätti. Ntamon kustantama teos, jonka pitkä nimi Ruusu joka nousee lumesta voittaa kaikki vertaukset tuntuisi puhuvan vanhahtavien punokuvien ylittämisestä osoittautuikin inhimilliseksi, elämälle asetettuja tavoitteita ruotivaksi pienoisromaaniksi.

Teoksen kirjoittaja Heli Hulmi (s. 1958) on kirjoittanut paljon elämäntarinoita, hänen tuotantonsa koostuu pääasiassa tilaustyönä tehdyistä elämäkerroista. Hulmi on kirjoittanut niitä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin ennen siirtymistään kirjoitamisen ohjaajaksi ja Kirjallisuusterapia -lehden toimittajaksi.

Ruusussa joka nousee lumesta on päähenkilönä tilauselämäkertojen kirjoittaja. Hän saa varovaisen puhelinsoiton ja sen myötä useamman laatikollisen nuoren tytön ja naisen haaveista täyttyneitä päiväkirjoja ja papereita.

Avioerokriisistä kärsivä Maisa tuo siskonsa kirjoitukset elämäkerturille. Yhteys sisarusten välillä on katkennut, kirjoittajan elossa olemisesta tai myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa.

Toimeksiantajan toiveena on oleellisen siirtäminen "toiselle paperille". Hajanaisen aineiston läpikäyjäksi hänestä ei ole.

Elämäkerturista on.

Sisarusten odotukset elämältä paljastuvat, Maisan yhteydenottojen, Rumban päiväkirjojen kautta. Kolmantena seurattavana on elämäkerturin kaksikymppinen poika. Seurattavat herättävät huolta, sääliä ja ihastusta.

Tarkimmassa käsittelyssä on vain nuoruuden kirjoitustensa kautta läsnäoleva Rumba. Runotyttöteini on suunnannut ajatuksensa maailmalle, ja koulun jälkeen työskentelee Itämeren hiililaivalla. Myöhemmätkin vaiheet selviävät ja teoksen nimi saa selityksensä.

Rumban nuoruudenkirjoitukset ovat itselle kirjoitettuja. Muun lukijan on ajoittain vaikea niiden perässä pysyä, paljon oleellista ymmärtämisen kannalta jää tavoittamatta. Selkeimmin tämä käy ilmi tulevaisuuden minälle osoitetuissa kirjeissä. Oletetulle lukijalle ne avautuvat aivan toisin.

"Valitsemme surumme ja ilomme jo kauan ennen kuin koemme ne", summaa elämäkerturi. Kirjoittamalla, yrittämällä pukea sanoiksi, voi setviä asioita itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti