perjantai 19. elokuuta 2011

Avaimena Kreikan keskuspankki


Voinen kai paljastaa tietämättömyyteni ja ymmärtämättömyyteni tässäkin asiassa. Euroopan ja euron velkaongelmissa ymmärtääkseni on kyse keskuspankin rakenteesta ja säännöistä. Japani ja Yhdysvallat voivat velkaantua bruttokansantuotteeseensa nähden niin paljon kuin haluavat, ja lähes ilman markkinoiden hätääntymistä. Niiden keskuspankit lakisääteisesti pitävät huolta, ettei valtiolta lopu rahat.

Euroopassa asiat on toisin. EKP:lla ei ole vastaavaa isäntää, 17 euromaata eivät voi suoraan lainata rahaa keskuspankiltaan. Saksa ja Ranska viime aikaisissa keskusteluissa ovat ehdottaneet yhteisen talouspoliittisen elimen perustamista, siis sellaisen, joka voisi määrätä EKP:n tarvittaessa lainamaan rahaa.

Ehdotuksessa oli mukana paljon muutakin, kuten talouskuria ja muuta sellaista. Näistä puheet liittovaltion synnyttämisestä ovat alkaneet.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä. Suvereeni valtio tarvitsee keskuspankkia ettei joudu markkinoiden määräysvaltaan.

Valtio ei ole kuin mikä tahansa muu markkinatoimija. Eurojärjestelmän kunnianhimoisena tavoitteena on ollut - ääneen sanomattomasti - muuttaa se sellaisiksi. Poliittista valtaa siirrettiin markkinoille ja vastapainoksi toivottiin vakautta ja parempaa arvon säilyttämistä.

Meneillään oleva toinen finanssikriisi on kädenvääntöä vallasta rahamarkkinoilla.

Kreikan ja Suomen neuvottelema vakuussopimus suorastaan nerokkaasti ohittaa EKP:lle määritellyn kiellon lainoittaa valtioita. Sen sisältöä on mediassa avattu perin vähän.

Tavalliselle kotitaloudelle tai yritykselle ei olisi mitään hyötyä sellaisesta lainatakauksesta, jonka edellytyksenä on, että lainasumma talletetaan takauksenantajan tilille. Suorastaan perin kehno ja kannattamaton kauppa.

Kreikalla on edelleen EKP:n sivukonttorina ja omistajana toimiva Kreikan keskuspankki. Voidaan sopia, että keskuspankki tallettaa Suomen valtion tilille sovitun summan. Tuo rahamäärä voidaan synnyttää käytännössä tyhjästä, merkiten se taseisiin siellä ja täällä. Tällaista toimenpidettä eurojärjestelmä ei kiellä. Näin Suomi voi taata täysin turvallisin mielin Kreikalle vaikka kuinka suuren lainan.

Ei ihme, että muutamat muut valtiot ovat uutisten mukaan olleet hyvin kiinnostuneita samankaltaisesta järjestelystä.

Markkinavoimilla on kuitenkin edelleen erittäin vahva ote. Voi tulla hyvinkin tyrmätyksi koko hieno systeemi. Vaikka valtiohan aina lopulta säännöt mille tahansa toiminnalle asettaa. Myös markkinoille.

Takaportti on keksitty, ja sitä tullaan käyttämään ennemmin tai myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti