keskiviikko 3. elokuuta 2011

Sarjakuva-termi käytössä jo 1904!


Lukutuvan, Vaasassa 1897-1910 julkaistun kaunokirjallisen nuorisolehden vuoden 1904 joulunumerossa 24-25 sivulla kolme oli kustantaja Yrjö Weilinin koko sivun kirjamainos. Otsikkona oli Joulukirjallisuutta kolmella huutomerkillä ja kaikkiaan kolmetoista lahjaksi sopivaa teosta esiteltiin.

Sarjakuvaharrastajan katse kiinnittyy sivulla oikeaan alanurkkaan. Siellä kolmantenatoista, ikäänkuin tilantäytteenä mainostetaan Amerikkal. kuvakirjaa.

Tuo teos, kansinimekkeeltään Amerikalainen kuvakirja (Minerva 1904), oli ensimmäinen Suomessa julkaistu sarjakuva-albumi. Painoarkki, 16 sivua ja kannet, ajan kuuluisimpien amerikkalaisten tekijöiden Richard F. Outcaultin, Rudolf Dirksin ja Charles Schulzen sarjakuvia. Varovasti kaksi ruutua sivullaan.

Suotta ei esitettelyteksti ala "tämä kuvakirja on kerrassaan uutta alallaan".

Vaikka itse teoksessa ei julkaistua nimetä sarjakuviksi, se mainoksessa tehdään. "Leveällä huumorilla piirrettyjä värillisiä sarjakuvia, jotka aina muodostavat kokonaisuuden", ja joiden tarkennetaan kuvaavan "jotakin naurettavaa tapausta lasten ja vanhempien ihmisten elämästä".

Sarjakuva-termi kuten sarjakuvakaan ei Amerikalaisen kuvakirjan myötä vakiintunut suomalaisten suosikkilukemistojen joukkoon vielä 1900-luvun alussa. Termit pysyivät häilyvinä, ilman jatkumoa. Olihan Aku Ankkakin 1950-luvulla "maailman hauskin kuvasarjalehti".

Mutta mahdollisuus siihen olisi ollut jo 1904. Sarjakuvina Yrjö Weilin kauppasi julkaisemaansa painotuotetta, sen tuo yllä oleva mainos osoittaa. Ja sen, että kanteen painettu "Amerikalainen" oli tosiaankin lapsus.

Lukekaa sarjakuvia! Ne kehittävät lapsissa (ja aikuisissakin) hilpeätä mieltä ja leikillisyyttä.



* Amerikalainen kuvakirja on digitoituna Kansalliskirjaston nettisivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti