torstai 1. joulukuuta 2011

Potalan palatsi, Keltaisen keisarikunnan keskus


Blaken ja Mortimerin seikkailuja lukiessa Miekkakalan salaisuuden toisen osan Mortimerin paon (Egmont 2011) sivulla 19 tuli vastaan tuttu rakennus. Siinähän on Potala, Dalai-Laman entinen asuinpalatsi.

Klassikkosarjakuvassa rakennukselle oli varattu toinen rooli. Kaupunki oli Lhasa, mutta Potala oli keisarillinen palatsi, josta Keltaisen keisarikunnan "vinosilmäinen" kruunupää hallitsi valloittamaansa maailmaa.

Miekkakalan arvoitus on Edgar P. Jacobsin alkujaan Tintin-lehdessä 1946-49, sittemmin 1950-52 kolmen albumin sarjana julkaistu sotasarjakuva salamasodasta ja vastarinnasta. Ensimmäisessä osassa Uskomaton takaa-ajo (Egmont 2010) sen suurempia selittemättä "vinosilmät" valtaavat maailman ja polttavat länsimaisen sivistyksen suurimmat kaupungit.

Tiedemies Phillip Mortimer ja upseeri Francis Blake rakentamalla "miekkakalan" voisivat pelastaa länsimaisen sivistyksen. Vielä toisen osan lopussa ei salaista asetta päästä rakentamaan. Ratkaisu jää ensi vuoteen ja trilogian päättävän SX-1:n vastaiskun ilmestymiseen.

Egmontin suomennosten takakannessa varoitellaan sarjakuvan olevan "aikansa lapsi". Toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa ei uhkakuvia tarvinnut nostatella ja vihollista personoida. Keltaisessa keisarikunnassa on selkeitä piirteitä kiinalaisista ja japanilaisista. Nykypäivän näkökulmasta vihollisen keskuksen sijoittaminen Tiibetiin tuntuu oudolta.

Tälle on kuitenkin selityksensä. Atomipommien rauhoittaessa muun maailman sotiminen jatkui Tiibetissä. Meneillään oli verinen sisällissota. Vasta 1948, vajaa vuotta ennen kiinalaisten valloitusta, maahan saatiin jonkinlainen hutera rauha. Dalai-Lama jätti Potalan 1959.

Seutu oli eurooppalaisille melko tuntematonta. 1938-39 vuoristoaluetta tutki saksalainen Ernst Schäferin tutkimusretkikunta, tuossa joukossa olleen Ernst Krausen ottamat valokuvat olivat luultavimmin Jacobsin mallina.

Hyvin usein sarjakuvantekijät piirtävät itsensä tai alter egonsa sankarin rooliin. Se ei ollut Edgar P. Jacobsin ratkaisu. Hän piirsi itsensä luopioksi, eurooppalaiseksi eversti Olrikiksi, joka oli siirtynyt keltaisten keisarin palvelukseen ja kaikin voimin yritti estää Blaken ja Mortimerin aikeet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti