keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Herra Kerhonen


Veli Giovanni
Herra Kerhonen
Otava 2011
48 s.


Viime vuonna osana suomalaisen sarjakuvan satavuotisjuhlintaa ilmestyi uusintapainoksena muutakin kuin juhlavuoden perusteena ollut Ilmari Vainion Professori Itikaisen tutkimusmatka (WSOY 2011). Otava kaiveli omista varastoistaan Veli Giovannin Herra Kerhosen, alkujaan vuonna 1933 julkaistun sarjakuva-albumin.

Herra Kerhonen oli alkujaan Suomen Kuvalehdessä julkaistu puolen sivun sarjakuva. Kerhonen oli lähes sanaton, tilanne komiikkaan perustuva sarjakuva. Veli Giovanni, eli H. J. Viherjuuri (1889-1949) oli vastannut Kuvalehden ajanviete aineistoista vuodesta 1919 alkaen.

Uusintajulkaisuun esipuheen kirjoittanut Ville Hänninen kiittelee Viherjuurta suomalaisten sanaristikkojen isäksi. Suomen Kuvalehti julkaisi ensimmäiset ristikot 1925, ja nopeasti niistä tuli muidenkin lehtien vakiotavaraa.

Sarjakuvien julkaisemisen Suomen Kuvalehti aloitti vuonna 1927. Aikaisemmin samana vuonna oli alkanut ilmestyä Pekka Puupää, edistyksellisen osuustoimintaliikkeen kuluttajavalitusta varten luotu sarjakuva. Se oli saanut välittömän suosion, joten Puupään porvarilliseksi vastineeksi Suomen Kuvalehteen syntyi Junnu (1927-1934). Se oli Viherjuuren itsensä käsikirjoittama.

Junnu Kivanen sai vuonna 1930 rinnalleen Kerhosen, lupsakan ja neuvokkaan pyknikon. Suomen Kuvalehti julkaisi sarjaa vuoteen 1936. Lisäksi Kerhosta julkaistiin muissa lehdissä ja Viherjuuren toimittamissa huumori- ja sarjakuvajulkaisuissa, esimerkiksi Kalle Viksari -antologioissa ja huumoripitoisessa Joulukärpäsessä. Käsikirjoittajansa mukana Kerhonen muutti Uuteen Suomeen, jossa sarja ilmestyi aina vuoteen 1950 saakka.

Herra Kerhonen oli leimallisesti käsikirjoittajansa sarjakuva. Piirtäjiä oli vuosien varrella useita. Nyt uudelleen julkaistun kokoelman sarjakuvat on piirtänyt Gösta Thilén (1893-1934). Hänninen kiittelee ensimmäisen vuoden Kerhosten olleen erityisen kekseliäitä. Thilén antoi sarjakuvalle oman tunnelmansa.

Eivät Kerhosen myöhemmät piirtäjät hekään kehnoja olleet, vaan suomalaisen sarjakuvan rautaisia ammattilaisia: ainakin Olavi Vikainen, Poika Vesanto ja Asmo Alho. Heille Kerhonen oli kuitenkin toissijainen sivutyö.

Uusintajulkaisussa Kerhonen on nokkela ja kekseliäs. Aika ei ole juurikaan syönyt vitsejä, tosin parhaimmat ovat kierräteksen kautta tuttuja. Aikoinaan Kerhonen on ollut jokseenkin suosittu. Vaikka albumeita ilmestyi vain yksi, niin Viherjuuri saattoi kuitata lisätuloja oheistuotteista. Muun muassa Arabian valmistamista Kerhonen-säästöpossupatsaista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti