maanantai 17. syyskuuta 2012
Borgiat
Yle TV2 on päässyt Borgiat - maan ja taivaan valtiaat -sarjassa jo kolmanteen jaksoon. Neil Jordanin käsikirjoittama ja ohjaama sarja on laatutyötä. Jeremy Irons ei ole urallaan juurikaan huonoihin rooleihin suostunut, ei tälläkään kertaa.
Tietyllä tavalla Borgiat ovat jatkoa Roomalle, tv-sarjalle, joka kierrätti antiikin ajan Rooman mehukkaimmat jutut nykypäivän katsojille. Borgiat sijoittuu samaan kaupunkiin keski- ja uuden ajan taitteeseen. Ironsin esittämä Rodrigo Borgia (1431-1503) valittiin paaviksi elokuussa 1492. Hallitsijanimekseen hän valitsi Aleksanterin, Aleksanteri VI kuoli 18. elokuuta 1503.
Täällä protestanttisessa pohjoisessa on uskonpuhdistuksen jälkeen puhuttu paljon pahaa Borgioista. Ei sillä etteikö suku olisi siihen aihetta antanut, mutta tarinoilla on tapana kerryttää itseensä sopivia lisiä. Käsikirjoittaja näyttäisi karsineen pahimpia juonen uskottavuuden säilyttääkseen.
Borgiat ovat olleet suosittu aihe populaarikulttuurissa aikaisemminkin. Italialainen sarjakuvantekijä Milo Manara on urallaan löytänyt useimmat seksiä, valtaa, juonitteluja ja julmuutta sisältävät historialliset ja kaunokirjalliset teemat. Niin myös Borgiat.
Milo Manara (s. 1945) ja chileläinen käsikirjoittaja, media-alan moniottelija Alejandro Jodorowsky (s. 1929) ovat toteuttaneet jo neljä sarjakuva-albumia Borgioista. Uusin niistä on vuodelta 2010. Borgia-albumeita ei ole suomennettu. Jodorowskyn Moebiukselle ja Arnolle käsikirjoittamia sarjakuvia on julkaistu useampiakin (Incal, Alef-Thaun seikkailut).
Kraivud Komiksissa on suomennettu näyte albumisarjan alusta. Kraivud Komiksin tarkoituksena on esitellä kustantajien näytesivujen avulla millaista sarjakuvaa muualla Euroopassa tehdään. Jos vaikka joku täällä innostuisi julkaisemaan...
* Manara, Jodorowsky ja Borgia
* * *
Sarjakuvista vielä: eilen kirjoitin kvaakkiin Leen Van Hulstin tuoreesta Turkuun sijoittuvasta sarjakuvaromaanista Maitoa ja lunta (Turun sarjakuvakerho 2012).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti