tiistai 15. tammikuuta 2013

Biljoonan dollarin kolikko


Ylen Uutiset kertoivat, että Yhdysvallat ovat taas talouskriisin partaalla. Kongressin säätämä valtion velkakatto on tulossa vastaan, ja sen ylittäminen aiheuttaisi automaattiset säästötoimet valtionhallinnossa. Velkakaton ylitys tuhoaisi muun muassa Obaman ajaman terveydenhuoltouudistuksen.

Muutamat viime päivät maassa on pyöritelty hyvin yllättävää ratkaisua ongelmaan. Se olisi biljoonan dollarin platinakolikko. (Atlantin toisella puolella puhutaan trillion dollar coinista, pilapiirtäjät ovat alustavia hahmotelmia kolikosta tehneet).

Yhdysvalloissa on tarkat säädökset setelien painamisesta ja kolikoiden lyömisestä. Juhlarahojen suhteen käytännöt ovat löysemmät, ja niiden perusteella valtiovarainministeriö (tai sen alainen US Mint) voisi lyödä vaikka minkä arvoisia kolikkoja. Kun juhlarahatkin ovat liikenteessä ollessaan normaaleja maksuvälineitä, niin ministeriö voisi käyttää sitä miten haluaa. Toki ministeriölle syntyisi velvollisuus vastata kolikon rahamäärästä, mutta tuota vastuuta ei kirjanpidossa laskettaisi valtion velaksi. Valtio möisi kolikon arvostaan keskuspankille ja saisi vastineeksi käyttökelpoista riihikuivaa. Kuudellatoistatuhannella miljardin dollarin kolikolla voitaisi kuitata vaikka koko valtion velka.

Ajatus biljoonan dollarin kolikosta, "keisarin kolikosta", on pyörinyt jo muutamia vuosia talouden ja taloustieteen toisinajattelijoiden mielissä. Nyt kun republikaanienemmistöinen kongressi on ajanut demokraatit ja presidentti Obaman ahtaalle omine poliittisene vaatimuksineen velkakaton korottamisen vastineeksi, on ison kolikon lyöminen noussut näyttävästi vaihtoehtona esiin.

Republikaanit ovat jo tehneet lakialoitteita porsaanreikien tukkimiseksi. Obaman hallinto on vakuutellut ettei kolikkoa tulla lyömään.

Ajatus on kuitenkin levinnyt niin laajalle, että siitä on tullut yksi rahapolitiikan keino. Näin se tulee joka tapauksessa vaikuttamaan maailman talouteen ja talouspolitiikkaan.

Historiallisesti ajatellen muutokset taloudessa ovat tapahtuneet aina nopeasti. Aina ei ole muutosten tai päätösten merkittävyyttä heti ymmärrettykään. Yhteistä suurille käänteille on ollut se, että ne lähes aina ovat olleet ennakoimattomia, aikaisemmin mahdottomiksi koettuja. Nähtäväksi jää millainen vaikutus keisarin kolikolla on.


* Voisiko yksi kolikko ratkaista Yhdysvaltojen talouden ongelmat? Raha ja talous 14.1.2013.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti