maanantai 11. maaliskuuta 2013

Milloin Suomessa ei tarvitse mennä kouluun?



Ala-asteikäisinä lapset tiedustelivat, että milloin Suomessa ei tarvitse mennä kouluun. Kysymys liittyi ulkomaisista tv-sarjoista ja kirjoista tuttuun tilanteeseen, jolloin lapset saivat vapaata esimerkiksi lumimyrskyn vuoksi. Isän piti tuottaa pettymys, sellaista säätä Suomessa ei olekaan joka sulkisi koulut.

Kysymys tuli mieleen illalla Keskisuomalaisen kerrottua Vaajakummun koulun katon romahtamisesta. Viikonloppuna koulun sisäkatto oli pudonnut alas. Silti Vaajakummun oppilailla on tänään koulua normaalisti. Oppitunnit pidetään Vaajakosken yläkoulun ja liikuntahallin tiloissa.

Suomessa on koulua aina. Poikkeuksetta. Kouluopetusta järjestävät kunnat on velvoitettu pitämään koulut auki 190 päivää vuodessa. Poikkeuksiksi perusopetuslaki tunnistaa vain arkipäiviksi sattuvan itsenäisyyspäivän, loppiaisen tai vapun. Lupapäivien antaminen velvottaisi kunnan järjestämään opetusta jonakin muuna päivänä.

Lastenkirjoissa lupapäivä koulusta merkitsee vapaata joutilaisuutta, joka johtaa johonkin seikkailuun. Jostakin arkisesta hitaudesta päädytään vilkkaaseen mielikuvitusmaailmaan. Suomalaisille vastaava tilanne voi syntyä ainoastaan loma-aikana.

Oululaisten koululaisten hiihtoloma päättyi eilen. Nuoriso otti kaiken irti joutilaisuudesta. Millaisiin (mielikuvitus)maailmoihin he viime viikolla pääsivät, sitä ei isälle kerrottu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti