torstai 25. huhtikuuta 2013
Kolmas maailma pääsee ääneen
Peik Johansson (toim.)
Kolmannen maailman puheenvuoroja
Like/Pystykorvakirja
2013
350 s.
Yle Radio 1 ja sen edeltäjät ovat vuodesta 1987 lähtien palvelleet kansalaisia tarjoamalla Kolmannen maailman puheenvuoroja. Ohjelmasarjassa on esitetty viimeisten 25 vuoden aikana lähes kahdeksansataa ohjelmaa, joista neljäkymmentä on nyt koottu yksiin kansiin. Kolmannen maailman puheenvuoroja syntyi aikoinaan Eurooppalaisten puheenvuorojen sisarohjelmaksi. Nykyisessä radion ohjelmakaaviossa näiden rinnalla vuorottelevat myös Amerikkalaiset puheenvuorot.
Puheenvuorot ovat taustoittaneet maailmalla tapahtuvaa jonkun ajattelijan, tutkijan, kirjailijan tai ideologin kautta. Kolmannen maailman puheenvuoroissa Yleisradion toimittajat tai kirjeenvaihtajat ovat esitelleet miten Aasiassa, Afrikassa tai Latinalaisessa Amerikassa ajatellaan ja toimitaan. Ensimmäisessä ohjelmassa ulkomaantoimittaja Johan von Bonsdorff esitteli kenialaisen kirjailijan Ngugi wa Thiong’on vapaa-ajattelua wc-paperilla. Ohjelmien tuottajana on ollut Juha Kulmanen alusta saakka, ja alkuperäisestä ryhmästä edelleen ohjelmia tekee Jussi Raumolin.
Useimmat puheenvuorot ovat jonkun teoksen tai tutkimuksen perusteella kirjoitettuja esseemäisiä varttitunnin mittaisia uusia näkökulmia etsiviä ohjelmia. Silloin tällöin toimittaja on päässyt haastattelemaankin. Kirjan sivuiksi muutettuina kukin puheenvuoro on seitsemän, kahdeksan sivun mittainen. Kolmannen maailman puheenvuoroja 1990-luvulta saakka tehnyt Peik Johansson on valikoinut toimitukseensa sellaisia tekstejä, joilla olisi annettavaa nykyhetkessäkin. Valitut eivät kuitenkaan erityisesti painotu viimeisiin vuosiin muuten kuin Arabikevättä koskevassa osiossa.
Vuoden 1992 Suomen vierailulla Kulmasen haastattelema perulainen kirjailija Mario Vargas Llosa ei hyväksynyt koko kolmas maailma -käsitettä. Kirjailijan mukaan se ei vastannut todellisuutta, ’kolmanteen maailmaan’ mahtui niin paljon erilaisia poliittisia, kulttuurisia ja uskonnollisia järjestelmiä ettei niiden niputtaminen yhteen kuvaa mitään. Suomesta katsottuna tämä kolmas jää päivittäisissä uutisissa täysin varjoon. Johanssonin valikoimassa on oma osionsa vääristyneen median käsittelyyn.
Esipuheessa Kulmanen tarjoaa kolmannelle maailmalle 1950-luvulla luodun merkityksen rinnalle vanhempaa merkitystä Ranskan suuren vallankumouksen ajoilta. ”Kolmas sääty” oli suuri kansalaisten enemmistö, jolla ei ollut äänivaltaa. Yleisradion ohjelma antaa äänen kaukana Suomesta asuvalle maapallon suurelle enemmistölle.
Äänien kirjo on suuri myös Johanssonin valikoimassa. Puheenvuoron saavat niin tuaregipäällikkö Mano Dayak kuin Libyan johtaja Muammar Gaddafi, kiinalainen tieteenfilosofi He Bochuan kuin brasilialainen kuminkerääjä Chico Mendes. Bangladeshilainen journalisti Afsan Chowdhury valottaa mikrolainojen taustoja ja sambialainen taloustieteilijä Dambisa Moyo vaatii kehitysavun lopettamista. Malesialainen kehitystutkija Martin Khor kyseenalaisti talouskurivaatimukset jo vuonna 1998. Näkökulmia maailmaan ja maailmasta on monta.
Kolme vuotta sitten lähetetty ohjelma, jossa Tapio Tamminen esitteli intialaisen kulttuurintutkija Meera Nandan ajatuksia teoksesta The God Market – How Globalization is making India more Hindu (Random House India, 2009) oli hyvin valaiseva. Vaikka demokratisoitumista ja kouluttautumista on pidetty uskonnollisuuden vähentäjänä, Intiassa on käynyt toisin. Maallistumisen sijaan kasvava keskiluokka hakee entistä enemmän turvaa perinteisistä uskonnoista. Hindunationalismi voimistaa jalansijaansa. Lisäksi Intiassa on syntynyt ”karmakapitalismi”, bisnessgurujen ryhmä, joka kiertää myös länsimaissa valmentamassa yritysjohtajia, tarjoamassa spirituaalista navigointijärjestelmää. Taloudellinen menestys voi uusien gurujen mielestä olla merkki kertyneestä karmasta, eli hyvin eletyistä aikaisemmista elämistä. Uskonto, politiikka ja talous kietoutuvat yhteen. Tamminen tosin toppuuttelee Nandan dramaattisimpia väitteitä, mutta antaa arvoa Nandan pääväitteelle. Yhteiskunnan modernisoituminen ei vähennä uskonnollisuutta.
Peik Johanssonin toimittama Kolmannen maailman puheenvuoroja tarjoaa koko joukon erilaisia näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin. Tämän radio-ohjelman konsepti toimii paperillakin.
* Puheenvuoroja. Yle Radio 1.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti