maanantai 26. elokuuta 2013

Asterix ja piktit


Tänään vuonna 55 eKr Julius Caesar hyökkäsi Britanniaan, mutta sotaretki ei sujunut eikä Gallian sota saanut jatko-osaa. Britannian valloitus jäi myöhempien Rooman hallitsijoiden tehtäväksi. Vasta Claudiuksen (keisarina 41-54) joukot valloittivat saaren ... mutta eivät sentään aivan kokonaan: pohjoisen asukkaat vastustivat uutta hallintoa voimakkaasti. Mikäli Asterix Britanniassa -albumia on uskominen, roomalaiset alkoivat menestyä etelässäkin vasta kun he tajusivat ajoittaa hyökkäyksensä kello viiden teen aikoihin. Keisari Hadrianuksen aikaan 100-luvulla pohjoiseen rakennettiin 120 kilometriä pitkä valli estämään isommat ryöstöretket roomalaisvallan alueelle.

Skotlantilaiset piktit olivat olleet jo Caesarin harmina. Piktit ovat historian hämärään jäänyt kansa, heidän nimityksensä tulee roomalaisilta. Nämä keltit tapasivat maalata itsensä ennen taistelua, ja siitä juontui roomalaisten antama nimi (picti, maalattu).

Piktit palaavat ensi kuussa maailmankartalle uuden Asterix ja piktit -albumin myötä. Se ilmestyy kautta maailman, myös Suomessa, ranskalaisessa mainosmateriaalissa mainittuna päivänä, 24. lokakuuta.

Uuden albumin ovat tehneet Jean Yves Ferri (käsikirjoitus) ja Didier Conrad (piirrokset) Albert Uderzon ja René Goscinnyn tyttären Anne Goscinnyn valvomina. Molemmat tekijät ovat jo kannuksensa lunastaneet ennen tähän työhän ryhtymistä. Ferrin erityiseksi ansioksi on luettu aikaisempi de Gaulle -sarjakuva. Asterixin lukijoille ei liene yllätys, että sarjakuvan Julius Caesar oli saanut runsaasti vaikutteita kenraali ja presidentti Charles de Gaullelta...

Mainosmateriaali antaisi kuvan, että Asterixin "historiallinen henki" on säilytetty. Nykyiset skotit näyttäisivät antaneen esi-isilleen mallia...




lisäys 25.10.2013
* arvio albumista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti