tiistai 7. tammikuuta 2014
Laki ja moraali
Mielipidetiedusteluilla harvoin tavoitetaan vastausta kysyttyihin kysymyksiin. Yleisradion loppiaisena julkistama tieto "laki ohittaa moraalin" on malliesimerkki gallupin epäonnistumisesta. Ihmiset peilaavat tällaista laajaa moraalista kysymystä viime aikojen julkisiin avauksiin. Viimeisen puolen vuoden aikana moraalista ja laista on suoraan puhunut sisäministeri Päivi Räsänen ja aktivisti Sini Saarela on leimattu lain omiin käsiin ottajaksi. Kumpikaan näistä henkilöistä ei nauti suurta ja laajaa kansansuosiota.
Räsänen esitti lääkäreille oikeutta kieltäytyä aborttien tekemisestä. Asia on amerikkalaisista elokuvista ja ulkomaanuutisista tuttu. Vaikka liittovaltio takaa laillisen oikeuden, sitä voidaan kaventaa tarjontaa rajoittamalla. Tällaiselle tielle lähteminen on vaarallista, koska sen päässä saattaa olla laillisen oikeuden menettäminen.
Arktisen öljynporauksen vastustamiseksi Greenpeace yritti vallata öljynporauslautan. Tuskin järjestö olisi siinä onnistunut, lähinnä oli kai huomion herättäminen. Silti laillisen elinkeinon vastustaminen on monista tuntunut epäreilulta. Lain turvaamiin mahdollisuuksiin elättää itsensä pitäisi voida luottaa.
Räsäsen ja Saarelan ajatusten kannattajat ja osin myös vastustajat ovat eri leireistä. Se, että Räsänen tai Saarela saisi oman moraalinsa mukaiset lait aikaiseksi, kerää melko laajan vastustuksen koko kansasta. Erityisesti tähän viittaa vahvasti eri mieltä olevien määrä.
Jos kysyttäisiin saako kohtuuttomia lakeja vastaan rikkoa, vastaus olisi toinen. Vaikka kysymys lain ja moraalin kannalta olisi käytännössä sama.
Käyttäytymistieteilijät ovat kehitelleet erilaisia kokeita tämän asian testaamiseksi. Lopulta kysymys tulee ratkaistavaksi vain käytännön tilanteissa.
Jaahas, tämä edellä käsitelty olikin vain osa laajempaa juttua, joka sinänsä on ihan asiallinen. Kokonaisuutena.
VastaaPoista