perjantai 27. helmikuuta 2015

Kaisa Niemi


Helsingin yliopiston metroasemalla oleva Tokmannin liike on nimennyt itsensä Helsingin yliopiston Tokmanniksi. Aikaisemmin Kaisaniemen metroasemana tunnettu paikka nimettiin yliopiston pyynnöstä hiljan uudelleen. Nyt yliopistolla ei olla lainkaan ilahtuneita siitä, että halpatavaraliikkeenä tunnettu on käyttänyt sijaintipaikkaa uuden kaupannimen osana.

Vanhan vitsin mukaan Kaisaniemi on saanut nimensä ravintoloitsija Kaisa Niemen mukaan. Vitsillä on vissi perä. Tosin Kaisa Niemi oli ruotsalaissyntyinen Catharina "Kajsa" Wahllund (1771-1843), joka muutti Turusta Helsinkiin 1819. Jo Turussa Wahllund oli ollut ravintoloitsija, Turun Seurahuoneen pitäjä. Helsingissä 1830-luvulla Wahllundilla oli majatalo ja useampia ravintoloita, hän oli muun muassa Kaivohuoneen ensimmäinen ravintoloitsija.

Kajsa Wahllund perusti silloisen Seurapuiston niemenkärkeen kahvibuffetin 1827. Kymmenen vuotta myöhemmin paikalle perustettiin virvokkeita tarjoileva kioski ja vielä pari vuotta eteenpäin laajempi Meripaviljonki. Samalla paikalla nykyisin on ravintola Kaisaniemi. Rautatierakentamisen myötä niemi katosi, kun viereinen Kluuvinlahti täytettiin. Helsingin ruotsinkielisetkin olivat alkaneet tuntea paikan Kajsaniemenä, tämä on yksi harvoja pääkaupungin suomenkielestä lainattuja paikannimiä.

Suomenkielisen nimen omaksuminen saattoi liittyä ajan ylioppilasradikalismiin. Turun palon myötä yliopisto muutti Turusta Helsinkiin. Jo Turussa ylioppilaat olivat viettäneet vappua ja perinnettä haluttiin jatkaa Helsingissä. Tsaari oli kuitenkin kieltänyt vapun juhlimisen.

Apu saatiin ravintoloitsija Wahllundilta. Kajsa oli syntynyt toukokuun ensimmäisenä päivänä ja oli aivan luonnollista, että ylioppilaat laajoin joukoin juhlivat yhden kaupungin merkittävimmän ravitsemusliikkeiden omistajan syntymäpäivää. Juhlaperinne jatkui.

Kajsasta ja niemestä oli paljon iloa ylioppilaille yliopiston muuttaessa Helsinkiin. Nimellä oli valmis kytkös yliopistoon. Onhan toki Helsingin yliopiston metroasema perinteitä tuntemattomalle selkeämpi nimi. Ja nimenmuutosten myötä yhä useammalla humanistitohtorilla on mahdollista työllistyä Helsingin yliopistoon, tästä useampikin tuttava huomautti.



* Minun nimeni on nimessun. Päivän pannu.
Yllätysämpäreitä jonotettiin hillitysti – Helsingin yliopiston Tokmanni avasi ovensa. Metro.
Helsingin yliopiston Tokmanni – tavaramerkkiriita uhkaa. turre.com
Helsingin yliopiston Tokmannin avajaisissa keksittiin käyttöä älyämpärille. Radio Helsinki.
Ämpäreitä jaossa: Helsingin Yliopiston Tokmanni. PiF



2 kommenttia:

  1. Ravintola Kaisaniemeä (1827) olen ihmetellyt, kun se on sellainen lautahökkelin näköinen ruma rotisko aivan junaradan vieressä. Tästä historiallisesta kuvasta en sitä tunnistaisi.

    VastaaPoista
  2. En ole tarkasti perillä rakennuksen historiasta. Jostakin olin lukevinani, että kolmas rakennus nykyinen olisi.

    Toisaalta, huvirakennuksilla on tapana laajeta yleisön kasvaessa. Ensin terassit muutetaan sisätilaksi ja sitten tehdään uusi terassi ja niin edelleen. Lopulta alkuperäistä ei tunnista miltään kulmalta.

    VastaaPoista