torstai 26. helmikuuta 2015

Taiteellista, asiallista


Yle Teema on esittänyt neljä Sergei Paradžanovin elokuvaa 1960- ja 1980-luvuilta. Värikylläiset, vanhan symbolistiset kuvitteellisissa (tai ainakin muokatuissa) eksoottisissa kansanperinneympäristöissä tapahtuvat elokuvat ovat kiehtovia ja mukaansatempaavia.

Ensimmäisen kerran Paradžanovin maailmoihin tutustuin Youtubessa. Liikkuvan kuvan palvelussa voi kulkea ja katsella, kyllästyä ja ihastella. Youtubessa on nykyisin paljon kokonaisia elokuvia. Ja paljon muuta. Jos palvelussa pysähtyy lähes puoleksitoista tunniksi yhden ja saman esityksen pariin, niin voi olla varma sen kiehtovuudesta ja vetovoimasta. Tuhannet muut pätkät viekoittelevat katsotun vieressä itsensä pariin ja vievät keskittymistä muualle. Paradžanovin Granaattiomenien väri (Neuvostoliitto 1968) sai pysähtymään.

Kun Youtube on Googlen myötä saanut luotettavat tiedot kirjautuneista asiakkaistaan on sisältörajoituksia höllennetty. Täysi-ikäisille on tarjolla laaja kirjo materiaalia, eikä jokaista mahdollista tissin vilahtamista aikaisempaan tapaan välittömästi poisteta. Niin sanottua aikuisviihdettä on turha kuitenkin etsiä. 1970-luvun saksalaisia ja italialaisia pornokomedioita palvelussa on, ne antavat muistutuksen miten naurettavilta viidenkymmenen villitykseen joutuneet miehet näyttävät.

Eilen blogipohja ilmoitti, että kuukauden päästä "bloggerissa ei enää sallita tiettyä avoimen seksuaalista sisältöä". Lisätiedoissa määritellään, että enää ei saa näyttää "kuvia ja videoita, jotka ovat avoimen seksuaalisia tai joissa näytetään alastomuutta". Määräystä lievennetään heti perään, "hyväksymme alastomuuden edelleen, jos sisällöstä on merkittävää julkista etua esimerkiksi taiteellisessa, opetukseen liittyvässä, dokumentaarisessa tai tieteellisessä yhteydessä".

Tämän blogin kannalta uusilla ehdoilla ei ole merkitystä. Silti tuntuu ikävältä, että yksityiset yritykset asettavat lakeja tiukempia ehtoja ja normeja. Eikö nämä asiat kuuluisi kansan valitsemien poliitikkojen päätettäväksi eikä ylikansallisten pörssiyhtiöiden?



* * *

Tähän loppuun vielä klassista musiikkia:

1 kommentti: