sunnuntai 12. huhtikuuta 2015
#kulttuurinvälikysymys
Nuoren Voiman Liitto ja Yleisradio ovat tuleviin eduskuntavaaleihin liittyen esittäneet kulttuurinvälikysymyksiä. Kansanedustajilta on kysytty käsityksiä taiteen merkityksestä ja vastausten perusteella eri alojen taiteilijat ovat luoneet uusia teoksia. Yleisradion osalta kulttuurinvälikysymys päättyi eiliseen keskusteluohjelmaan Yle Teemalla.
Anna Tuluston ja Aleksis Salusjärven luotsaamassa ohjelmassa käytiin kolme keskustelua eri panelistein. Mukana oli niin poliitikkoja kuin taiteilijoitakin. Taiteen rahoitus on jotenkin kiistattomasti niukkenemassa, sosialidemokraattien luoma taiteen institutionaalinen tukeminen on jollakin tavalla tiensä päässä. Ensimmäisessä keskustelussa ollut entinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki oli pahoillaan leikkauksista, joita hän ministerinä joutui tekemään. Työvoimavaltaiselta kulttuurilta leikkaaminen on suoraan pois tekijöiltä.
Paljon keskustelua herättivär seinien kustannukset. Suuri osa kulttuurille varatusta rahasta menee kulttuurilaitosten rakennusten vuokriin. Niiden noustessa markkinaehtoisesti tekijöille jää entistä vähemmän.
Salusjärvi kysyi olisiko parempi jakaa kaikki kulttuurimäärärahat taiteilijoille apurahoina. Näin rahat menisivät tekijöille eivätkä instituutioiden tai seinien ylläpitämiseen. Kysymys ei saanut vastakaikua tai se sivuutettiin. Kuvataiteilijoita edustanut Merja Puustinenkaan ei tarttunut ajatukseen, vaikka heille ehdotus toisi eniten enemmän.
Toisessa osiossa keskusteltiin sensuurista, rahoituksesta ja taiteen tehtävistä. Ville Ranta tiivisti oivaltavasti, että valtio rahoittajana haluaa taiteilijoiden olevan hovinarreja. Taiteilijat toimivat peilinä sille, mitä valtaapitävät tekevät. Ajatusta jatkaen taiteilijat kertovat sen mitä kannattajat eivät uskalla sanoa. Milloin vallanpitäjien suhteellisuuden taju pettää.
Edellisestä antoi hyvän esimerkin seuraavan osion Jari Halonen. Hän hyökkäsi suoraan samassa keskustelussa mukana olleita eduskuntavaaliehdokkaita Outi Alanko-Kahiluotoa ja Juhana Vartiaista vastaan. Taiteesta keskusteleminen antoi ehdokkaille positiivista julkisuutta ja Halonen otti tehtäväkseen kyseenalaistaa sen.
Keskusteluissa muutamaan kertaan sivuttiin taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden määrän kasvaminen. Keskusteluille arvosanoja antanut Janne Saarikivi kiinnitti huomiota tähän. On meneillään yhteiskunnallinen murros, jossa ihmisten pitää etsiä töitä uusilta aloilta. Jos kulttuuri vetää, niin mitä pahaa siinä on?
Saarikivellä ei ollut aikaa roolinsakaan vuoksi tarttua tähän kysymykseen, mutta vastaus niukkenevien resurssien aikaan on tietenkin raha. "Työ, hyöty ja taide eivät sovi yhteen", totesi Saarikivi, "ne puhuvat eri kieliä". Taiteen kielellä puhuen ei taiteilijoiden toimeentulo-ongelmia ratkaista.
Kun kulttuurityöntekijöiden ja taiteilijoiden määrä jatkaa kasvamistaan, poliitikkojen on järjestettävä taiteen toimintaedellytykset jatkossa toisin. Luultavasti tämä tapahtuu osana suurempaa muutosta. Silloin poliitikot ovat tyytyväisiä ihmisistä, jotka itse ovat löytäneet mielekästä tekemistä ja tavan osallistua yhteiskuntaan eivätkä vaadi poliitikkoja keksimään niitä heille.
* Taide ja kulttuuri kuilun partaalla. Yle
* #kulttuurinvälikysymys. Twitter
Ohjelmassa ei Vartiainen tai se toinen kuitenkaan muotoillut Nordean Kangasharjun väitettä rahajakamisen hyödyttömyydestä erästä kansanryhmää kohtaan, että "ei taiteilijoille (kulttuurille) kannata rahaa antaa koska eivät ne kuitenkaan osaa sitä käyttää".
VastaaPoistaEi sentään köyhiä rahattomiksi oltu jättämässä, eikä edes vaadittu kirjastoa maksulliseksi, kuten takavuosina on ollut suosittua. Laaninen ja Arhinmäki molemmat kirjaston puolesta puhuivat.
VastaaPoistaYle on laittanut Youtubeen Halos-pätkän.
VastaaPoistaJari Halonen tylyttää poliitikkoja
Anna Tulosto on kirjoittanut yhteenvedon Ylen sivuille.
VastaaPoistaTaide nousee rahan alta ja keskustelu jatkuu!. Yle