torstai 22. lokakuuta 2015
Polemix, tiedonvälittäjä ilman rajoja
Jean-Yves Ferri & Didier Conrad
Asterix ja Caesarin papyrus
suom. Outi Walli
Egmont Kustannus 2015
Tänään maailmanlaajuisesti ilmestynyt Asterix ja Caesarin papyrus oli tullut myyntiin syrjäkylänkin marketin lehtipisteeseen. Asterixin uuden tekijäkaksikon Jean-Yves Ferrin ja Didier Conradin toinen albumi kunnioittaa sarjakuvan pitkiä, vuoteen 1959 yltäviä perinteitä tuomatta niitä kuitenkaan pääjuonta rasittavaksi taakaksi. Teos on aiheeltaan ajankohtainen.
Albumin avaa kohtaus Roomassa. Julius Caesar oli saanut valmiiksi Gallian sodan käsikirjoituksen, mutta kustantaja Promoplusin mielestä luku vastoinkäymisistä voittamattomien gallialaisten kanssa ei istunut kokonaisuuteen. Promoplus ehdotti sen poistamista. Caesar empii ja suostuttelujen myötä suostuu vaikka senaatille ja lukevalle yleisölle tulee tietoon vain osa totuudesta.
Promoplusin toimintatavat eivät olleet tasavaltalaisen perinteen mukaisia. Hän tahtoi hävittää XXIV luvun kaikki kappaleet. Tietovuotaja Bigdata ei periaatteesta hyväksynyt Promoplusin toimintatapoja vaan toimitti oman kappaleensa luvusta tiedonvälittäjälle ilman rajoja, toimittaja Polemixille.
Uuden albumin aiheena on siis tietovuodot ja Wikileaks. Polemixin esikuvana on Julian Assange ja Promoplus toimii kuin Jacques Séguéla (s. 1934), ranskankielisessä maailmassa tuttu PR- ja viestintätoimisto Havasin keskeinen vaikuttaja.
Promoplus yritti kaikin keinoin saada kadonneen kopion takaisin ja estää tiedon kantautumasta Caesarin korviin. Keinot ovat häikäilemättömiä ja tasavaltaan sopimattomia.
Onneksi hyvin asioista perillä olevat tietävät miten toimia antiikin maailmassakin. Polemix ja kopio luvusta pääsivät voittamattomien gallialaisten kylään turvaan. Monikaan kyläläisistä ei oivaltanut mikä ongelma tässä on oikein kyseessä.
Eri kansat säilyttävät perinteensä eri tavoin. Toisilla on kirjallinen kulttuuri, toiset luottavat suulliseen perimätietoon. Tarina tietenkin päättyy kylän yhteisiin juhliin, mutta sen jälkeen on vielä puolen sivun mittainen jälkikirjoitus. Siinä kytketään kauniisti kirjallinen ja suullinen perinteensäilytys yhteen.
Asterix ja Caesarin papyrus oli vetävä lukukokemus vaikka kaikki sanaleikit eivät ensimmäisellä tai toisella lukukerralla avautuneet. Jääpä jotakin tuleviinkin lukuhetkiin. Uudet tekijät ovat tuoneet Asterixin taas ajan hermolle laadukkaaseen tapaan.
* Kvaakissa keskustellaan uudesta Asterixista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti