torstai 12. marraskuuta 2015

#pöhinäkeskus


Twitterissä on tänään ihmetelty Euroopan komission seitsemännen varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen sanavalintoja. Suomalaisissa yliopistoissa tarvittaisi enemmän pöhinäkeskuksia, jotka kaupallistaisivat perustutkimuksen tuloksia. Useat ovat ihmetelleet tällaista toivetta kaikkien leikkausten keskellä.

Maailmalla yliopistoissa on tosiaan "pöhinäkeskuksia", epävirallisia keskustelukerhoja, joissa pienet ryhmät keskustelevat professoreiden johdolla. Tilaisuuksista ei kerry opintoviikkoja tai pakollisia oppimääriä ei pyritä saavuttamaan. Yhteisen ajanvieton on tarkoitus turvallisessa ympäristössä ilman nolostumisen pelkoa heitellä ilmaan kaikenlaista mieleen juohtuvaa.

Tällaisten "ideakeskusten" luominen ei onnistu ylhäältä tulevilla käskyillä. Melkoista rahoituksen lisäystäkin ne edellyttäisivät, sillä massaluennoilla ei opettaja- ja opiskelijarajat ylittävää ystävyyttä ja luottamusta synny.

J. K. Rowlingin Tylypahkassa ainoastaan yksi opettajista yritti luoda keskustelukerhoa. Yhden lukuvuoden pimeyden voimilta suojautumisen professorina ollut Gilderoy Lockhart. Harry Potter-wiki kuvailee Lockhartia velhojulkkikseksi, jolla on "kirkas hymy". Lockhart oli Me Noitien hurmaavimman hymyn viisinkertainen voittaja.

Salamaotsainen Harry Potter oli kutsuttu Lockhartin pöhinäkerhon jäseneksi, mutta hän ei tainnut suuresti arvostaa kunniaa. Lockhartin muistelmat osoittautuivat varsin vahvasti mielikuvituksen tuotteeksi ja maine sepitteeksi. Lockhartin kerho palveli lähinnä koollekutsujan itserakkautta.

Arvovallalla, ja vielä yliopiston ulkopuolelta tulevalla, ei pöhinäkeskuksia luoda. Lähinnä luodaan ongelmia joita korjaamaan tarvitaan pätevämpiä professoreja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti