tiistai 2. tammikuuta 2018

Aktiivimallin yrittäjyys

Lannistajakuha

Uuden työttömyysturvalain tuomat sanktiot voi välttää myös olemalla lyhyen aikaa yrittäjänä. Tätä on mantramaisesti toistettu uutisissa ja tiedotteissa. Koko mallia ruotivissa kirjoituksissa on varoiteltu, että missään nimessä ei pidä ryhtyä yrittäjäksi. Silloin menettää työttömyysturvan kokonaan.

TE-toimistojen tulkinnat periaatteessa pohjautuvat lainsäädäntöön ja harmaata aluetta tulkitseviin lautakuntiin. Näiden viimeksi mainittujen olisi tarkoitus tuoda toimintaan arkijärkeä, onhan lautakuntien jäsenet tavallisia paikkakunnan arkea tuntevia kansalaisia, yleensä paikallispoliitikkoja. Lautakuntien tulkintojen pitäisi sitten levitä virkakunnan käytännöiksi.

Todellisuudessa harvoin on näin. Joskus aikoinaan seurasin yhden lautakunnan julkisia esityslistoja ja pöytäkirjoja. Yhden parin tunnin kokouksen listalla saattoi olla jopa kuudensadan ihmisen työttömyysturvan saamisen ratkaiseminen. Muiden asioiden ohella. Käytännössä siis viranhaltijoiden tulkinnat ratkaisivat, eikä päätösvaltaisen lautakunnan.

Sivutoimisen yrittäjyyden ratkaiseminen on lähes poikkeuksetta lautakuntien asia. Joitakin vuosia sitten Journalistiliitto halusi selvittää työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan kantoja erilaisiin yrittäjyystulkintoihin. Vaikka asiakirjat ovat julkisia, niin yhden asian suhteen tehtyjä päätöksiä ei muutoksenhakulautakunta toimittanut liitolle luettavaksi. Viranomainen sai tehdä näin, koska niiden seulominen olisi teettänyt 'kohtuuttoman' työtaakan. Kieltäytyminen paljasti ainakin sen, ettei lautakuntien päätöksiä koota ja anneta ohjeistukseksi käytännön työtä tekeville viranhaltioille kuten järjestelmän ajatus olisi.

Linkitetyn Ylen uutisen perusteella Journalistiliitto ja Suomen yrittäjät ovat päätyneet sellaiseen näkemykseen, että sivutoimisiksi yrittäjiksi TE-toimistoissa hyväksytään ainoastaan sellaiset työnhakijat, jotka ovat edellisen päätoimisen kokoaikaisen työn aikana olleet sivutoimisia yrittäjiä vähintään kahdeksan kuukauden ajan.

Jos omassa työhistoriassa ei ole tällaista selkeästi osoitettavaa jaksoa, niin yrittäjyys on käytännössä poissuljettu mahdollisuus osoittaa oma lain vaatima "aktiivisuus".



* Kolme tuntia kuukaudessa teki yrittäjän - työttömyyskorvaus evättiin. Yle Uutiset 5.12.2013


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti