perjantai 29. kesäkuuta 2018
Mestarietsivä Naukio
Sarjakuvatelevisiossa Tertsi ja Retsi valitsivat sarjakuvia autiosaarelle viemisikseen. Tertsin yksi valinta oli Raymond Macherotin Mestarietsivä Naukio ja tapaus Krompyyri (Chaminou et le Khrompire, 1965). Suomeksi tarina on julkaistu Ruudussa, ja kun Ruutu-pino oli valmiiksi pöydällä, päätin verestään muistoja tuosta sarjakuvasta.
Mestarietsivä Naukion seikkailuja Macherot teki vain yhden albumin verran. Sen asetelmat taisivat olla 1960-luvun lapsille (tai lapsien vanhemmille) vielä liian radikaaleja. Myöhemmin 1990-luvulla hahmo herätettiin uudelleen henkiin ja eri tekijöiden yhteistyönä syntyi kaikkiaan viisi albumia. Niitä ei ole suomeksi nähty.
Naukio eli Zoolandiassa, eläinten maailmassa, jossa krompirismi (toisten eläinten lihan syöminen) oli ankarasti kielletty. Zoolandiassa kaikki söivät kasvispohjaisia ruokavalmisteita. Naukio eli ja työskenteli Pastan kaupungissa, mutta krompirismiin hän törmäsi lomallaan Siestassa. Paikallisuutiset kertoivat, että vankilasta oli karannut leopardi Narsku, joka oli ollut kärsimässä rangaistusta lihansyönnistä.
Media lietsoi hysteriaa, johon alkusivujen perusteella vaikutti olevan syytäkin. Narsku kidnappasi mukaansa Naukion sihteerin Tsutsun. Ilmeinen aie oli popsia hänet. Tarinan edetessä Narskun tapaus sai yllättäviä piirteitä, nähtävästi joku oli halunnut hänen pakenevan. Siestan kuvernöörin Hukkarouskun käytös oli epäilyttävää.
Hukkarousku ei ollut tyytyväinen poliisiensa toimintaan. He olivat kyenneet vangitsemaan Narskun, ja se ei vaikuttanut kuuluvan suunnitelmiin. Pian kuvernöörin toimet saavat valaistusta.
Krompirismi oli alkanut kiehtoa Hukkarouskua ja tunnetun lihansyöjän karkuteillä oleminen antaisi mahdollisuuden kokeilla sitä. Kuvernööri oli suunnitelmissaan itsevarmuudestaan huolimatta huolimaton. Naukion ystävä vanginvartija Pippin ihmetteli monia yksityiskohtia, ja pian he olivat syyllisen jäljillä.
Lapsena 1970-luvulla luin tarinaa eläinsuojeluajatusten kärjistämisenä. Nyt ensimmäisenä tulee mieleen, että Macherot on tällä etäännytyksellä halunnut käsitellä pedofiliaa ja sen ympärille kiertynyttä rikollisuutta. Tähän suuntaan ajatuksia vie myös Naukion hahmo, joka on toisaalta naivi antisankari, toisaalta pätevä poliisi.
Lopulta kaikki päättyi hyvin. Ketään ei syödä (paitsi kaloja) ja kaidalta polulta suistunut maakuntajohtaja viedään kuninkaan tuomittavaksi.
* Sarjakuvatelevisio. Youtube
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti