keskiviikko 22. elokuuta 2018

Uumajan Naishistorian museo


Uumajaan valmistui uusi maamerkki, Kulturväven-rakennus, keskustan jokirantaan kaupungin ollessa Euroopan kulttuuripääkaupunki muutama vuosi sitten. Rakennuksessa on hotelli, kaupunginkirjasto ja kokonaan uusi museo, Naishistorian museo.


Museon roolista ja naisten historian näkymättömyydestä on käyty keskustelua. Naishistorian pitäisi olla osa "normaalia" historiaa, mutta miten valtakunnallinen erityismuseo nostaisi naisia ja heidän elämäänsä esille kun perustutkimusta aiheesta on niukasti? 


Museo on ratkaissut ongelman nyt esillä olevissa kahdessa näyttelyssä korostamalla pedagogiikkaa. Molemmat näyttelyt sopivat hyvin johdatukseksi koululaisille aikaisempien vuosisatojen naisten asemasta. Toisessa naiset kertovat haaveistaan ja tavoitteistaan yhteiskunnan suhteen, toisessa käydään läpi tasa-arvon/naisten aseman kehitystä länsimaissa Ranskan suuresta vallankumouksesta ensimmäiseen maailmansotaan.

Esinehistoriaa museossa ei ollut läsnä. Lisäksemme museossa oli yläasteikäisiä nuoria, jotka tuntuivat perehtyvän aiheeseen mielenkiinnolla. Siinä mielessä museon ratkaisut vaikuttivat onnistuneilta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti