lauantai 15. joulukuuta 2018

Avoimet rajapinnat


Ajokorttirekisterin tietoturvallisuus on puhuttanut ja saanut Trafin pääjohtajan siirtymään pykälää alemmalle tasolle virastonsa organisaatiokaaviossa. Ministeri Bernerin informointi ja tiedot aiheesta ovat julkisuuden mukaan olleet ristiriitaisia.

Avoimet rajapinnat ovat olleet Bernerin lempilapsi ministeriyden alusta lähtien. Vuoden 2015 esitelmässä (pdf) Berner painotti "avoimia markkinoita" ja digitalisoitua tietoa uuden raaka-aineena. Kun yrittäjällä on käytössään paljon dataa, niin hän voi louhia siitä uutta, vielä tuntematonta lisäarvoa ja sen varaan liiketoimintaa. Syntyisi jotakin josta emme vielä tiedä, ja valtion ei tulisi olla tämän toiminnan esteenä.

Trafin ajokorttirekisteri on toteutettu tämän Bernerin ajatuksen päälle. Toki Berner 2015 muistutti myös tiedon suojaamisen ja yhteisten pelisääntöjen tärkeyttä. Mutta ne olivat vasta pykälät 3 ja 4.

Valitettavasti alkoi näyttämään siltä, että uuden liiketoiminnan lisäksi avoin ajokorttirekisteri tarjosi ns. viranomaisille tutuille henkilöille mahdollisuuksia harjoittaa vanhoja ammattejaan. "Vastuulliselle toiminnalle" ei oltu vielä ehditty "yhteisiä pelisääntöjä" saada aikaiseksi.

Kesällä MTV:lle kirjoittamassa kolumnissa Berner ehdotti, että "postipalveluiden tietojen avaaminen rajapintojen kautta voisi mahdollistaa tehokkaamman toiminnan ja uusien palveluiden syntymisen". Idea on aivan sama kuin Trafin rekisteteiden avaamisessa.

Ehkä kuitenkin saatujen kokemuksien myötä pidättäydytään avaamisesta. Ettei viranomaisille tutuille henkilöille mahdollisuuksia harjoittaa vanhoja ammattejaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti