keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Miinoan kivi


Suomen ja Venäjän välisen rajan rajapyykki numero 681 on Miinoan kivi Kuhmossa. Rajapyykin tehtävää se toimittanut vuodesta 1596. Kuuluisaksi kivi tuli 1800-luvulla kareliaanien myötä, Vienan valtatien varrella ollut kivi pääsi I.K. Inhan valokuvaan veneen vetäjien kanssa. Kivi ja tie sijaitsevat kapealla vedenjakajalla, jonka yli Äänisen vesistöstä tulevat vetivät veneensä jatkaakseen matkaa joko Vienanmereen tai Pohjanlahteen laskevissa vesistöissä.

Rajapyykiksi Miinoan kivi merkittiin Rajasuon sopimuksen perusteella. Kainuun ja Venäjän rajalla on vanhempikin rajakivi, vuotta aikaisemmin 1595 merkitty Rajakankaan kivi Saunajärvellä on myös edelleen rajakivenä.

Inhan ottama kuva nosti Miinoan kiven symboliarvoa. Itse kivi ei ole kummoinen, 1596 hakattujen kolmen kruunun ja venäläisen ristin lisäksi rajamerkkiin on 1827 hakattu U (Uleåborg) ja A Oulun ja Arkangelin kuvernementtien välisen rajan merkiksi. Suomen ja Neuvostoliiton välisen rajantarkistuksen yhteydessä kiveen merkittiin vuosiluku 1934 ja "Suomi" ja "CCCP".

Sakari Pälsi pettyi kovasti kiven ulkoasuun. Heimoretkeläisten mukana Pälsi päätyi kivelle 1920-luvun alussa, ja kokemuksiaan hän jakoi teoksessaan Karjalan talviteillä (Otava 1922). Miinoan kivestä Pälsi kirjoitti kokonaisen luvun. Kiven koko vaati huomattavaa kirjallista kohotusta.

Koska kivi on edelleen rajapyykki, siihen voi tutustua ainoastaan Rajalaitoksen kirjallisella luvalla. Rajavartiosto edellyttää vähintään kymmenen tutustujan ryhmää ja yli viikkoa aikaisemmin tehtyä lupahakemusta.

Yllä oleva kuva on Karjalaisten pakinoita -lehden näytenumerosta vuodelta 1906. Se lienee yksityikohta Inhan valokuvasta. Lehti julkaisi kuvan kivestä sen suuremmitta selittelyittä, kuva ei ollut minkään jutun kuvitukseksi.  



* Museoviraston tietokortti Miinoan kivestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti