tiistai 19. heinäkuuta 2016
Dekkarit – Rikospaikkana Varkaus
Eilen alkoivat Varkauden ensimmäiset dekkarifestivaalit. Tapahtuman tarkoituksena on neljän päivän aikana 18.-21. heinäkuuta tarkastella dekkarikirjallisuutta ja elokuvia. Järjestäjien visiona on ”olla lukijan, kirjailijan, kustantamon, tutkijan ja asiantuntijan kohtaamispaikka, jossa kokoonnutaan kunnioittamaan ajatonta ja kansan rakastamaa kulttuurituotetta”. Kesää pidetään dekkariaikana, joten ajankohta on ainakin sopiva.
Tapahtumalle oli luotu sopivat tilat Varkauden kotiseutukeskuksen yhteyteen. Tyyskänhovi väentuvan sisäpihalle oli tehty esiintymispaikka, Såltin-Areena. Festivaalit avatuiksi julistanut Jaakko Ikonen kertoi lavaa valmistellun vielä eilen, festivaalien alkaessa se oli ”sopivasti keskeneräinen”. Elokuvat esitetään paikallisessa elokuvateatteri Maximissa.
Ikonen kertoi idean kirjallisuus- ja elokuvatapahtumaan tulleen Ruotsista. Gotlannissa pidetyt dekkarifestarit ovat Varkauden tapahtuman esikuvana. Tosin ruotsalaisiin mittasuhteisiin on vielä matkaa, niin dekkareiden arvostuksen, panostuksen ja festivaalien koon suhteen.
Varkauden Dekkarit avasi Raimo Jokisalmen esitelmä Aarne Haapakoskesta eli Outsiderista. Naapurikaupunki Pieksämäen ahkera kirjoittaja, Kalle-Kustaa Korkista ja Pekka Lipposesta parhaiten tunnettu Haapakoski (1904-1960) aloitti 1930-luvulla rikoskirjailijana.
Haapakoskesta elämäkerran kirjoittanut Jokisalmi kertoi monia eri nimimerkkejä käyttäneen kirjailijan opiskelleen Pariisissa Sorbonnessa lehtimiestutkinnon ja saaneen Ranskan valtion apurahan. Noina aikoina hän aloitti reportaasien kirjoittamisen suomalaisiin lehtiin.
Jo nuorena Haapakoski oli päättänyt, että hänestä ei tule maanviljelijää tai tehdastyöläistä. Kirjoittamisella elättämisen ajatus tuli jo nuorena kun lastenlehti Pääskynen julkaisi hänen juttunsa. Siitä oli pitkä matka itsensä ja kuusilapsisen perheen elättäväksi kirjailijaksi. Se mahdollistui kirjoittamalla vain suurta yleisöä kiinnostavaa ja kioskikirjallisuutta. Haapakoski ei pitänyt rikoskirjallisuuden ja populaaritekstien arvostuksen nostamista omana tehtävänään.
Jokisalmen esitelmän kuuntelin paikanpäällä. Såltin-Areenan tapahtumista on livestriimaus. Netistä seurasin seuraavan ohjelmanumeron, keskustelun itäsuomalaisesta rikollisuudesta. Keskustelijoina olivat Satu Seppä Varkauden poliisista ja lakimies Jaakko Ikonen. Suomalainen törttöilee kännissä ja se näkyy rikostilastoissa monin tavoin. Useista rikoksista ei ole dekkareiden aiheiksi. ”Tappo on selkeä”, totesi Seppä, ”mutta kunnianloukkaus on hyvin monimutkainen selvitettävä”. Tapon tai murhan yksinkertaisuus ja lopullisuus tekevät niistä kiintoisia kirjojen aiheita.
Festivaalien tulevasta ohjelmistosta kiinnostavien lienee keskiviikkona esitettävä elokuva Tappajan näköinen mies (2016). Se perustuu Matti Röngän Tuliaiset Moskovasta -teokseen. Matti Rönkä kertoo menestysteoksesta ja siitä tehdystä elokuvasta ennen esitystä.
Yleisöä olisi paikalla mahtunut olemaan enemmänkin. Uudella tapahtumalla vie aikansa tulla tietoisuuteen. Hyvä alku tämä oli, paikalla oli muitakin kuin järjestäjien edustajia.
* Dekkarit – ohjelma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti